Kärlröntgen och kärlinterventioner

En angiografiundersökning är detsamma som kärlröntgen.

Syftet med undersökningen

Syftet med kärlröntgen och kärlinterventioner är att undersöka blodkärlen, leta efter eventuella förträngningar i dem och behandla dem. Förutom röntgenundersökningar utför angiografienheten också ett stort antal olika ingrepp, som ballongvidgning, insättning av en stent, dvs. ett metallnät, upplösning av en tromb, dvs. blodpropp, eller blockering av blodcirkulationen.

Undersökningens gång

Angiografiundersökningen utförs av en röntgenläkare tillsammans med röntgenskötare. Vid röntgenundersökningen för man vanligtvis in en röntgenkateter till röntgenområdet genom ljumsken under lokalbedövning. Därefter sprutar man in ett jodhaltigt kontrastmedel i kärlet och tar en serie bilder med en röntgenapparat. Kontrastmedlet kan orsaka en värmekänsla i injektionsområdet. Kontrastmedlet lämnar kroppen med urinen.

Angiografier tar cirka 1–2 timmar. Du är vaken under undersökningen och ditt tillstånd följs upp. Under undersökningen kan du prata med din läkare och sjukskötarna.

Efter en kärlröntgen varierar sängvilan mellan 2–12 timmar, beroende på vilket ingrepp som gjorts. Det är viktigt att vila efter undersökningen för att förhindra att injektionsstället blöder.

Du kommer till angiografin från avdelningen eller, i vissa fall, direkt hemifrån via polikliniken. På avdelningarna utför sjukskötarna förberedelserna och ger nödvändig premedicinering.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

kärlröntgen; kontrastmedel; röntgenundersökning

Kyllä

Uppdaterad  29.5.2023