Saavutettavuus

Saavutettavuudella tarkoitetaan verkkosivujen, mobiilisovellusten ja niiden sisältöjen käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä. Saavutettava verkkopalvelu on sellainen, jota kuka tahansa pystyy käyttämään ja ymmärtämään.

Tutkimukseen tulijan talossa saavutettavuus on huomioitu seuraavin tavoin:

 • Tutkimusten kuvaukset on kirjoitettu mahdollisimman selkokielisesti ja potilaan näkökulmasta.
 • Sivujen sisällön voi kuunnella ReadSpeaker-soittimen avulla puhuttuna.
 • Kuville on lisätty niitä kuvaavat alt-tekstit.
 • Sivujen suunnittelussa on huomioitu saavutettavuus eri laitteilla (skaalautuu mobiilikäyttöön).
 • Videoiden yhteydessä on lyhyt tekstikuvaus siitä, mitä video sisältää.
 • Videoihin on lisätty tai lisätään tekstitykset, vähintään suomeksi.
 • Linkit ovat eriteltynä sivun lopussa, eivät tekstin keskellä. Linkit löytyvät myös sivun oikealla olevassa Lisätietoa-laatikossa.
 • Otamme mielellämme vastaan palautetta, kysymyksiä ja ehdotuksia sivuston saavutettavuuteen liittyen. Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä sähköpostitse osoitteeseen tutkimukseen(at)terveyskyla.fi tai palautelomakkeen kautta.

  Lyhyesti lainsäädännöstä

  Maailmanlaajuisesti jopa 15% ihmisistä ei pysty käyttämään verkkopalveluita, koska niitä ei ole suunniteltu oikein.

  Euroopan parlamentin saavutettavuusdirektiivi tuli voimaan 22.12.2016. Sen tehtävä on varmistaa, että jokainen pystyy käyttämään julkisia verkkopalveluita.

  Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta astui voimaan 1.4.2019. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy Suomessa portaittain 23.9.2019 alkaen.

  Etsitkö tietoa esteettömyydestä?

  Saavutettavuus on eri asia kuin esteettömyys. Esteettömyydellä tarkoitetaan lähinnä fyysistä ympäristöä, kuten rakennuksia, ulkoalueita ja julkisia liikennevälineitä, joiden tulisi olla kaikkien saatavilla ja kaikille sopivia

  Koska Tutkimukseen tulijan talo toimii vain verkossa, emme tällä sivulla kerro tarkemmin toimipisteiden esteettömyydestä.

  Tutkimukseen tulijan talon sisältöjä ovat tuottaneet Suomen yliopistolliset sairaanhoitopiirit. Niiden toimipisteiden esteettömyydestä löydät tietoa eri sairaanhoitopiirien sivuilta. Katso lisätietoa Palvelut-osiosta.

 

Kyllä

Päivitetty  29.6.2021