Siirry sivun sisältöön

PET-TT-tutkimus

PET-TT-tutkimuksessa ihmiskehoa tutkitaan isotooppien ja tietokonetomografialaitteen eli TT:n avulla.

Tutkimuksen tarkoitus

PET-TT-tutkimuksella voidaan tutkia syövän levinneisyyttä. Lisäksi sitä käytetään mm. tulehduksellisten tilojen sekä joidenkin aivo- ja sydänsairauksien selvittelyssä. PET-TT-yhdistelmäkuvauksella voidaan selvittää tautimuutoksia hyvin tarkasti.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa sinulle annetaan ensin suoneen radioaktiivista merkkiainetta (lääkeainetta). Säteilevä merkkiaine hakeutuu elimistössä tiettyyn paikkaan mm. aineenvaihdunnan mukana tai reseptoriin tai solun pinnan molekyyliin kiinnittymällä.

Yleisin PET-TT-tutkimus on aineenvaihdunnan kuvantaminen fluorideoksiglukoosilla (FDG). Glukoosia eli sokeria sisältävä merkkiaine hakeutuu kohteisiin, joissa on vilkastunut aineenvaihdunta, kuten syöpäsoluihin. Hyvä esivalmistelu ennen tutkimusta on erittäin tärkeää tutkimuksen onnistumiselle. Ennen tutkimusta tulee olla mm. syömättä ja juomatta sekä välttää fyysistä rasitusta. Veren sokeripitoisuuden tulee olla alle 10 mmol/l. Saat etukäteen tarkat ohjeet tutkimukseen valmistautumisesta.

Ennen merkkiaineen antoa ja annon jälkeen lepäät vuoteessa. Lepääminen tasaa lihasjännitystä ja aineenvaihduntaa. Näin saadaan sokeria sisältävä merkkiaine hakeutumaan paremmin tutkittaviin kohteisiin.

Levon jälkeen sinulle tehdään ensin matala-annostietokonetomografia- eli TT-kuvaus, jolla saadaan tarkka rakenteellinen kuva kehosta. Tämän jälkeen tehdään positroniemissiotomografia- eli PET-kuvaus, jolla havaitaan kehossa olevan merkkiaineen hakeutumispaikat elimistössä. Lopuksi tietokone yhdistää TT- ja PET-kuvaukset, jolloin saadaan tarkkaa tietoa mahdollisen syöpä- tai muun taudin sijainnista kehossa.

Tutkimus kestää kokonaisuudessaan noin 3 tuntia.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Katso video: Mitä on PET-tutkimus? Videon on tuottanut Turun PET-keskus. Video on suomenkielinen ja siinä on tekstitys ruotsiksi.

Päivitetty 10.3.2023