Aivosähkökäyrätutkimus EEG

​Aivosähkökäyrätutkimus eli EEG (elektroenkefalografia) mittaa aivojen sähköistä toimintaa.

EEG voi paljastaa oireen syyn, vaikka tutkimushetkellä ei oireita olisikaan.

Aivosähkökäyrätutkimuksella selvitetään muun muassa, onko kohtauksellisten oireiden taustalla epilepsia.

EEG-tutkimus tehdään kliinisen neurofysiologian yksikössä.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun EEG-tutkimukseen?

Ennen tutkimusta voit ottaa lääkkeesi normaaliin tapaan. Tutkimus onnistuu paremmin, jos hiuksesi ovat puhtaat ja kuivat, eikä niissä ole muotoiluaineita.

Jos sinun toivotaan nukkuvan tutkimuksen aikana, saat tästä valmistautumisohjeet etukäteen.

Mitä EEG-tutkimuksessa tapahtuu?

Aivosähkökäyrän mittaamista varten päähän asetetaan elektrodimyssy tai irralliset elektrodit, jotka mittaavat pään pinnalta aivojen sähköistä toimintaa. Elektrodeihin laitetaan vesiliukoista ainetta, jotta mittaus onnistuu paremmin. Elektrodien kiinnittämiseen liittyvä päänahan rapsuttaminen voi tuntua joistakin hieman epämukavalta, mutta itse tutkimus on kivuton.

Rekisteröinnin aikana makaat sängyllä selälläsi, mahdollisimman rentona. Sinulle voidaan näyttää vilkkuvaa valoa tai pyytää sinua hengittämään voimakkaasti sisään ja ulos muutamien minuuttien ajan (hyperventilaatio). Rekisteröinti kestää noin 30-60 minuuttia.

Usein tutkimuksen aikana halutaan mitata myös aivojen unenaikaista toimintaa. Siinä tapauksessa saat kutsun mukana ohjeen valvoa ennen tutkimusta tai nukkua lyhyemmät yöunet.

Tutkimus valmisteluineen kestää kaikkiaan noin 1-1½ tuntia.

Jos EEG tehdään ns. pitkäaikaisrekisteröintinä, aivojen sähköistä toimintaa mitataan 1-2 päivää.

Video-EEG-tutkimuksessa rekisteröidään samanaikaisesti aivosähkökäyrää ja videokuvaa.

Mitä EEG-tutkimuksen jälkeen?

Tutkimuksen jälkeen elektrodit irrotetaan. Elektrodeihin lisätty geeli saattaa jättää hiukset hieman tahmeiksi. Aine lähtee kuitenkin pois vedellä ja viimeistään seuraavassa hiustenpesussa.

Mikäli sinun on käsketty valvoa ennen tutkimusta, varaudu siihen ettet väsymyksen takia voi ajaa autoa ennen tai jälkeen tutkimuksen.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon. Lääkäri, joka on lähettänyt sinut tutkimukseen, kertoo sinulle tuloksista ja miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko EEG-tutkimuksessa riskejä?Tutkimuksella ei ole jälkivaikutuksia.
eeg; Kliininen neurofysiologia; aivosähkökäyrä; epilepsia

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023