Virtsa

Virtsanäytteiden avulla tutkitaan tavallisimmin munuaisten, virtsateiden ja virtsarakon tilaa. Virtsanäytteitä käytetään myös munuaisiin rajoittumattomien yleissairauksien tutkimisessa.

​​​​​​​​​

Virtsanäyte voidaan useimmiten ottaa kotona suullisten ja kirjallisten ohjeiden avulla ja toimittaa laboratorioon tutkittavaksi ohjeiden mukaan.​

Miten valmistaudun?

Virtsan solujen ja bakteerin tutkimista varten virtsan tulisi olla rakossa vähintään neljä tuntia ennen näytteenottoa. Tällöin tutkittavat aineet väkevöityvät virtsassa ja tutkimustulos on luotettavampi.

Jos olet saanut laboratoriosta tarvikkeet ja ohjeet virtsanäytteenottoon kotona, varaudu virtsanäytettä laboratorioon tuodessasi kertomaan sekä näytteenottoaika että rakkoaika. Joihinkin virtsatutkimuksiin tarvitaan tietyn ajan kestävä keräys (esim. 24h), jonka aikana kaikki virtsa otetaan talteen. Näihin tutkimuksiin saat aina erilliset ohjeet ja tarvikkeet.

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Virtsanäytettä annettaessa on tärkeää noudattaa ohjeita, jotta näyte on mahdollisimman edustava.

Aamun ensimmäinen virtsanäyte tai vähintään neljä tuntia rakossa ollut virtsa soveltuu parhaiten virtsan bakteerivilejelynäytteeksi.

Bakteeriviljelynäytettä annettaessa on todella tärkeää tehdä huolellinen alapesu. Muutoin ihon ja limakalvojen bakteereita kasvaa runsaasti viljelymaljalla ja todellinen virtsatietulehduksen aiheuttajabakteeri voi jäädä tämän sekakasvun sekaan.

Miten annan näytteen?

Aikuisilta pyydetään tavallisesti keskisuihkunäyte, jossa näytepesun jälkeen otetaan virtsasuihkun keskiosasta näyte laboratoriosta saatuun astiaan.

Pieniltä lapsilta virtsanäyte voidaan ottaa joissakin tapauksissa myös pussivirtsa- tai tyynyvirtsanäytteenä, jolloin saat aina erilliset ohjeet ja tarvikkeet laboratoriosta.

Keräysvirtsanäyte kerätään kotona ja sen keräysaika on yleensä vuorokauden mittainen. Kaikki erittyvä virtsa kerätään talteen laboratoriosta saatuun keräyskannuun vuorokauden (tai muun ohjeistetun tuntimäärän) ajan.

Erilaisten virtsanäytteiden antamiseen saat aina erilliset ohjeet ja tarvikkeet laboratoriosta.

 

Video: Virtsanäytteenotto, naiset keskisuihkunäyte

 

Video: Virtsanäytteenotto, miehet keskisuihkunäyte

Mitä näytteen antamisen jälkeen?​

Mikäli näyte on annettu kotona, se tulee säilyttää ja toimittaa laboratorioon ohjeiden mukaisesti. Noudata oman laboratoriosi ohjeita virtsanäytteen säilyttämisestä.

Virtsanäytteen antaminen ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko näytteen antamisessa riskejä?

Virtsanäytteen antamiseen ei liity riskejä.

​​
 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2019