Gynekologiset

Gynekologinen näyte tarkoittaa kohdunsuulta, kohdunkaulakanavasta ja emättimen seinämästä otettua irtosolunäytettä.

Yleisin gynekologinen näyte on irtosolututkimusnäyte (papanäyte), josta pyritään löytämään kohdun kaulaosan pahanlaatuisia solumuutoksia ja niiden esiasteita.

Papanäytteen ottaa laboratoriohoitaja tai terveydenhuollon koulutuksen saanut näytteenottaja. Näytteet tutkitaan patologian laboratoriossa.

Suomessa tehdään papaseulontaa 30–60 vuotiaille naisille, jotka saavat lakisääteisen kutsun syntymävuoden perusteella 5 vuoden välein. Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan todeta ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, että syöpä ei pääse lainkaan kehittymään.

Mikäli oireita ilmenee, papatutkimukseen voi hakeutua myös itse varaamalla ajan lääkärille ja pyytämällä lähetettä tutkimukseen. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisten aikana.

Miten valmistaudun näytteenottoon?

Näytteenotto ei vaadi erityistä valmistautumista, mutta sinulta tullaan kysymään mm. viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärä, vuodon kesto ja kierron pituus. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisten aikana.

Mitä näytteenotossa tapahtuu?

Irtosolunäyte otetaan joko laboratoriossa, terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

Tutkimuksessa riisutaan alavartalo paljaaksi ja asetutaan tutkimuspöydälle asettamalla jalat jalkatelineisiin. Emättimeen asetetaan levitin, jotta saadaan hyvä näkyvyys kohdun suulle. Näytteet otetaan puulastalla emättimestä ja kohdun suulta sekä harjalla kohdunsuukanavasta.

Mitä näytteenoton jälkeen?

Gynekologinen näytteenotto ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Näytteenottopäivänä voi tulla hieman veristä ruskeaa vuotoa.

Onko näytteenotossa riskejä?

Gynekologinen näytteenotto on turvallinen toimenpide eikä siihen liity riskejä.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019