Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus eli kaikukuvaus on hyvin yleisesti käytetty kuvausmenetelmä.

Ultraäänitutkimus perustuu ultraäänen heijastumiseen eri kudosten rajapinnoista ja vaimenemiseen kudosten akustisten ominaisuuksien perusteella. Ultraääniohjausta käytetään hyväksi myös erilaisissa toimenpiteissä, kuten esimerkiksi kudos- ja solunäytteiden otossa.

Ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia muun muassa:

  • vatsan aluetta (sappirakko, maksa, haima, munuaiset)
  • kaulan aluetta
  • verisuonia ja veren virtausta
  • lihaksia tai niveliä

Video: Ultraäänitutkimus

 

Katso video: Mitä ultraäänitutkimuksessa tapahtuu ja miten siihen tulee valmistautua? Tekstitykset löydät Youtuben valikosta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Miten valmistaudun?

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Esimerkiksi vatsan alueen ultraäänitutkimuksiin tultaessa tulee olla syömättä ja juomatta, alavatsan tutkimukseen tultaessa tulee virtsarakon olla täynnä.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Ultraäänitutkimus on kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä. Iholle levitetään geeliä ja kohde tutkitaan ultraäänilaitteen anturilla liikuttamalla sitä tutkittavan kohteen päällä. Tutkimus kestää 10-30 minuuttia tutkimuskohteesta ja mahdollisista toimenpiteistä riippuen.

Ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan suorittaa myös toimenpiteitä, mikä tarkoittaa esimerkiksi nesteen poistamista keuhkoista tai näytteen ottamista vaikkapa eri elimistä tai rintarauhasesta. Tutkimuksessa voidaan ottaa myös neulanäytteitä tai antaa laskimoon annettavaa tehosteainetta.

Mitä tutkimuksen jälkeen?

Ultraäänitutkimus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Jos tutkimuksen yhteydessä sinulle tehtiin jokin toimenpide, saat jälkihoito-ohjeet tutkimuksen jälkeen.

Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko tutkimuksessa riskejä?

Ultraäänitutkimus on vaaraton, ja sitä tehdään myös lapsille ja raskaana oleville. Jos tutkimuksessa käytetään tehosteainetta, on olemassa pieni allergisen reaktion riski.

Näytteitä otettaessa on pieni riski sisäiselle verenvuodolle tai tulehdukselle, mutta käytännössä tämä on harvinaista. Näytteitä otettaessa saat jälkihoito-ohjeet, joita noudattamalla minimoit riskit.

Muualla Terveyskylässä

Naistalo tarjoaa ammattilaisten tuottamaa, luotettavaa tietoa raskausajan ultraäänitutkimuksista tai seulonnoista.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019