Tietokonetomografia TT

​Tietokonetomografia eli TT on tutkimus, jossa röntgensäteilyn avulla otetaan kuvia halutulta alueelta.

Tekniikalla saadaan yksityiskohtaista tietoa kehon rakenteista kuten sisäelimistä, verisuonista ja luista.

Tietokonetomografialla tutkitaan muun muassa:

  • luunmurtumia
  • sisäelinvaurioita
  • verenkierron ongelmia
  • aivohalvauksia
  • syöpiä

Tietokonetomografiasta käytetään myös nimiä viipalekuvaus ja tietokonekerroskuvaus.

Tietokonetomografiassa voidaan käyttää laskimoon annosteltavaa varjoainetta, joka lisää verisuonten näkymistä tai suoliston erottumista.

Video: Tietokonetomografia, TT

Video: Säteilyturvallisuuden ABC -videosarjan osa 6, Tietokonetomografia eli TT. Videossa on tekstitykset suomeksi ja ruotsiksi. Tekstitykset saa näkyviin pienestä CC-kuvasta videon alla (tulee näkyviin, kun video käynnistyy).

Miten valmistaudun?

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Osaan tutkimuksista ei tarvita mitään valmistautumista, mutta toisia varten sinua voidaan pyytää olemaan esimerkiksi syömättä.

Tutkimuksessa voidaan käyttää laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka vuoksi sinulta kysytään allergioista. Jos sinulla on todettu yliherkkyys jodipitoiselle varjoaineelle, niin kerro siitä tutkimusta varattaessa lähettävälle lääkärille ja tullessasi röntgenhoitajalle.

Varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta ja jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua merkittävästi. Jos on tarvetta varmistaa, että munuaisesi toimivat normaalisti, sinua pyydetään käymään laboratoriotutkimuksissa ennen tietokonetomografiaa.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Lue lisää Tutkimukseen tulijan talosta:

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Kuvauksen aikana makaat selälläsi tasaisella tutkimuspöydällä, joka liikkuu hitaasti rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. Kuvauslaite on molemmista päistä avoin, eikä ahtaan paikan kammosta kärsivillä ole yleensä vaikeuksia olla kuvauksessa.

Itse kuvausaika on lyhyt, mutta koska esivalmistelut vievät aikaa, varaa riittävästi aikaa tutkimuksessa käymiseen.

Kuvauksen aikana sinun tulisi olla liikkumatta, jotta kuvat onnistuvat. Sinua saatetaan pyytää hengittämään sisään tai ulos, tai pidättämään hengitystäsi kuvauksen eri vaiheissa.

Tarvittaessa tietokonetomografiassa käytetään varjoainetta, joka lisää verisuonten näkymistä tai eri elinten erottumista. Varjoaine voidaan antaa kanyylin kautta laskimoon tai suun kautta (suolistovarjoaine). Laskimon kautta annettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa.

Lue lisää Tutkimukseen tulijan talosta:

Mitä tutkimuksen jälkeen?

Tietokonetomografiatutkimus ei yleensä vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Usein tutkimuksen jälkeen sinua kehotetaan juomaan normaalia runsaammin vettä.

Mikäli kuvauksessa käytettiin varjoainetta, sinua voidaan pyytää odottamaan jonkin aikaa. Tällä varmistetaan, ettei sinulle tule aineesta allergista reaktiota. Varjoaine on normaalisti täysin vaaratonta ja tulee ulos virtsan mukana.

Röntgenlääkäri tutkii otetut kuvat ja kirjoittaa niistä lausunnon. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko tutkimuksessa riskejä?

Tietokonetomografia on nopea, kivuton ja turvallinen tutkimustapa. Jos tutkimuksessa käytettiin varjoainetta, on kuitenkin olemassa pieni riski, että olet aineelle allerginen. Tällöin vointiasi seurataan jonkin aikaa kuvauksen jälkeen. Mahdollisia reaktioita voidaan ehkäistä ja hoitaa lääkityksellä.

Tietokonetomografiassa käytetään röntgensäteilyä. Kuvauksesta saatavan säteilyn määrä vaihtelee muun muassa sen mukaan, miten laaja tutkimus on kyseessä. Yleensä säteilyannos vastaa sitä säteilyn määrää, jonka suomalainen saa normaalisti luonnosta muutaman kuukauden tai enintään muutaman vuoden aikana.

Tietokonetomografian säteilyannos ja mahdollinen säteilystä aiheutuva riski on pieni. Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai röntgenin henkilökunnalta.

Lue lisää:

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019