Sydänsähkökäyrätutkimus EKG

EKG eli sydänsähkökäyrä on tutkimus, jolla saadaan paljon tietoa sydämen toiminnasta.

EKG (elektrokardiografia) on monipuolinen tutkimus, joka on helppo tehdä. Niinpä sydänsähkökäyrä rekisteröidään aina, kun sydäntä on vähänkään tarpeen tutkia.

EKG:lla voidaan tutkia muun muassa

  • rytmihäiriöitä, kuten sydämen lisälyöntejä, eteisvärinää
  • alttiutta rytmihäiriöille
  • vanhojen sydäninfarktien arpia, haarakatkoksia ja sydämen eri osien laajenemis- ja kuormitusilmiötä
  • akuuttia sydäninfarktia

EKG mittaa sydämen supistumista sääteleviä sähköimpulsseja. Laite piirtää sydämen sähköisestä toiminnasta käyrää, johon rytmihäiriöt ja muut sydämen sairaudet voivat aiheuttaa muutoksia.

Sydämen toiminnan heikot sähkösignaalit rekisteröidään yleensä 12 käyrälle, mistä tulee nimitys 12-kanavainen EKG.

Erilaisia EKG-tutkimuksia ovat muun muassa:

  • Lepo-EKG
  • EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (Holter-tutkimus)
  • Oire-EKG

Lepo-EKG otetaan nimensä mukaan levossa. Iholle kiinnitetään elektrodit rintakehälle, nilkkoihin ja ranteisiin. Elektrodit on liitetty kaapelilla laitteeseen, joka rekisteröi sydänkäyrän. Tutkimus kestää noin 5 minuuttia ja on täysin turvallinen.

EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnillä (Holter-tutkimus) voidaan tutkia esimerkiksi rytmihäiriöitä tai oireita, jotka eivät näy levossa tai jotka tulevat tietyissä tilanteissa - esimerkiksi yöllä. Rekisteröinnin kesto on tavallisesti 1-2 vuorokautta. Oire-EKG-tutkimus voidaan tehdä, jos sydänoire esiintyy vain harvoin.

Muualla Terveyskylässä

Sydänsairaudet-talon sivuilla kerrotaan sydäntautien yleisimmistä hoitokeinoista, itsehoidosta sekä ennalta ehkäisystä. Talosta löydät myös tietoa sydänsairauksien yleisimmistä tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019