Röntgentutkimus

Röntgentutkimukset ovat Suomessa kaikkein yleisimpiä kuvantamistutkimuksia. Röntgentutkimuksissa kuvataan ihmiskehoa säteilyn avulla.

Röntgentutkimuksiin kuuluvat muun muassa:

  • luuston ja nivelten kuvaukset
  • keuhkojen kuvaukset
  • luuntiheysmittaukset
  • hammaskuvaukset
  • leukojen ja hampaiston panoraamakuvaukset

Röntgentutkimus on erityisen hyvä keuhkojen ja luiden kuvaamiseen, koska ne erottuvat kuvissa selvästi muista ympäröivistä kudoksista. Sen sijaan röntgentutkimus ei sovellu kovin hyvin pehmeiden elinten tai kudosten (esimerkiksi vatsan alueen elimet) tutkimiseen, koska ne eivät erotu kuvassa juuri ollenkaan.

Tarvitset röntgentutkimuksiin aina lääkärin lähetteen. Käytännössä röntgentutkimukseen tullaan aina lääkärin vastaanoton kautta.

Röntgentutkimuksesta käytetään myös termiä natiiviröntgentutkimus. Tämä tarkoittaa sellaista röntgentutkimusta, jossa ei käytetä varjoainetta.

Panoraamatutkimuksessa kuvataan leukaluita ja hampaistoa. Luuntiheysmittaus tehdään lannerangan nikamista ja lonkkien alueelta tai vaihtoehtoisesti kyynärvarren alueelta. Lapsille ja nuorille voidaan erikoislääkärin pyynnöstä tehdä myös kokokehon mittaus.

Vuodesta 2021 lähtien säteilysuojien käyttö ei ole enää tarpeen tavallisissa röntgentutkimuksissa.

 
 
Katso video: Säteilyturvallisuuden ABC, Röntgentutkimus. Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.
Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun röntgentutkimukseen?

Sinun ei yleensä tarvitse valmistautua etukäteen röntgentutkimusta varten. Tutustu kuitenkin huolellisesti saamaasi potilasohjeiseen.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi. Lääkäri ja tarvittaessa radiologi eli röntgenlääkäri päättää sinulle soveltuvan kuvausmenetelmän.

Mitä röntgentutkimuksessa tapahtuu?

Röntgenhoitaja asettelee sinut sopivaan asentoon kuvausta varten. Ennen kuvausta annetaan ohjeet, mitkä vaatteet ja esimerkiksi korut täytyy ottaa pois.

Kuvaa otettaessa hoitaja ohjaa konetta yleensä viereisestä huoneesta.

Tutkimuksen aikana sinun tulee olla liikkumatta. Kuvaa otettaessa röntgensäde on päällä sekunnin murto-osan. Kuvia otetaan yksi tai useampia riippuen kuvauskohteesta.

Koko kuvaus kestää yleensä 5-20 minuuttia riippuen tarvittavien kuvien määrästä.

Mitä röntgentutkimuksen jälkeen?

Radiologi tutkii otetut kuvat ja antaa niistä lausunnon. Röntgenkuvaus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko röntgentutkimuksessa riskejä?

Röntgentutkimuksissa käytetään säteilyä. Lopullinen säteilyn määrä riippuu käytettävästä tutkimustekniikasta ja kuvien lukumäärästä. Röntgentutkimusten säteilyannos ja mahdollinen säteilystä aiheutuva riski on pieni.

Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai röntgenin henkilökunnalta. Tietoa säteilyn vaikutuksesta ja eri tutkimusten säteilymääristä löydät myös Tietoa säteilystä -osiostamme ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) sivuilta.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

kuvantamistutkimukset; säteily; natiiviröntgenkuvaus; röntgentutkimus

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023