Röntgen

Röntgentutkimuksessa käytetään säteilyä ihmiskehon kuvantamiseksi. Tavanomaiset röntgentutkimukset ovat Suomessa kaikkein yleisimpiä kuvantamistutkimuksia.

​​kuvituskuva

​​​​​Tutkimuksiin kuuluvat mm:

  • luuston ja nivelten kuvaukset
  • keuhkojen kuvaukset
  • luuntiheysmittaukset
  • hammaskuvaukset
  • leukojen ja hampaiston panoraamakuvaukset

Röntgentutkimusta käytetään erityisesti keuhkojen ja luiden kuvaamiseen, koska ne erottuvat kuvissa selvästi muista ympäröivistä kudoksista. Sen sijaan röntgenkuvaus ei sovellu kovin hyvin ihmisen pehmeiden elinten tai kudosten (esimerkiksi vatsan alueen elimet) tutkimiseen, koska ne eivät erotu kuvassa juuri ollenkaan.

Tarvitset röntgentutkimuksiin aina lääkärin lähetteen. Käytännössä röntgeniin siis tullaan aina lääkärin vastaanoton kautta.

Röntgentutkimuksista käytetään myös termiä natiiviröntgentutkimukset. Tällä tehdään eroa sellaisiin röntgentutkimuksiin, joissa käytetään usein varjoaineita (esim. tietokonetomografiat).

Panoraamatutkimuksessa kuvataan leukaluita ja hampaistoa. Luuntiheysmittaus tehdään lannerangan nikamista ja lonkkien alueelta tai vaihtoehtoisesti kyynärvarren alueelta. Lapsille ja nuorille voidaan erikoislääkärin pyynnöstä tehdä myös kokokehon mittaus.


Video: Säteilyturvallisuuden ABC -videosarjan osa 7, röntgentutkimus

Miten valmistaudun?

Sinun ei yleensä tarvitse valmistautua etukäteen röntgenkuvausta varten. Tutustu kuitenkin huolellisesti saamiisi ohjeisiin.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi. Lääkäri ja tarvittaessa radiologi (eli röntgenlääkäri)  päättävät sinulle soveltuvan kuvausmenetelmän.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Röntgenhoitaja asettelee sinut sopivaan asentoon kuvausta varten. Ennen kuvausta röntgenhoitaja antaa ohjeet siitä, mitä vaatteita tai koruja on syytä riisua pois.

Kuvaa otettaessa hoitaja ohjaa konetta yleensä viereisestä huoneesta.

Tutkimuksen aikana sinun tulee olla liikkumatta. Kuvaa otettaessa röntgensäde on päällä sekunnin murto-osan. Kuvia otetaan yksi, kaksi tai useampia kuvauskohteesta riippuen.

Koko kuvaus kestää yleensä 5-20 minuuttia kuvien määrästä riippuen.

Mitä tutkimuksen jälkeen?

Röntgenlääkäri (eli radiologi) tutkii otetut kuvat ja antaa niistä lausunnon. Röntgenkuvaus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. 

Lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko tutkimuksessa riskejä?

Röntgentutkimuksissa käytetään säteilyä. Lopullinen säteilyn määrä riippuu käytettävästä tutkimustekniikasta ja kuvien lukumäärästä. Röntgentutkimusten säteilyannos ja mahdollinen säteilystä aiheutuva riski on pieni.

Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai röntgenin henkilökunnalta. Tietoa säteilyn vaikutuksesta ja eri tutkimusten säteilymääristä löydät myös Tietoa säteilystä -osiostamme ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) sivuilta.Seuraava sivu

 


​​​

Röntgentutkimuksilla kuvataan erityisesti luita, niveliä, keuhkoja ja hampaita.

Lisätietoa