Pitkäaikaisrekisteröinnit

​Pitkäaikaisrekisteröinneillä pystytään selvittämään tarkemmin sydämen toimintaa, rytmihäiriön tyyppiä ja ominaisuuksia sekä verenpaineen käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa.

Tavallisimmat pitkäaikaisrekisteröinnit ovat:

  • sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (Holter-tutkimus)
  • verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

Sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti

Sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröintiä eli Holter-tutkimusta käytetään rytmihäiriöiden selvittelyssä. Pitkäaikaisrekisteröinnillä voidaan tutkia esimerkiksi oireita, jotka eivät näy lepo-EKG:ssa tai jotka tulevat tietyissä tilanteissa - esimerkiksi yöllä.

Tutkimuksella voidaan selvittää muun muassa:

  • sydämen syketaajuutta erilaisissa tilanteissa
  • rytmihäiriötä ja lisälyöntejä sekä niihin liittyviä oireita
  • ovatko rytmihäiriöt eteis- vai kammioperäisiä
  • oireiden yhteydet sydämen rytmissä esiintyviin muutoksiin

Usein myös rytmihäiriön syntytapa on pääteltävissä tuloksista. Tutkimusta käytetään myös epäselvien tajunnanmenetyskohtausten selvittämisessä.

Tutkimukseen ei tarvitse erityisesti valmistautua. Kuitenkin jotta tutkimus onnistuu, rintakehän ihoa ei saa rasvata edellisenä iltana eikä tutkimuspäivän aamuna. Tutkimuksiin lähettävä lääkäri ohjeistaa sinua lääkityksen osalta.

Rintakehääsi kiinnitetään EKG-elektrodit ja saat mukaasi pienen kannettavan rekisteröintilaitteen. Rekisteröintilaitteen kiinnitys kestää noin 30 minuuttia. Pitkäaikaisrekisteröinti kestää 24–48 tuntia.

Oirejohteista EKG-tutkimusta (oire-EKG) käytetään, jos sinulta tutkitaan harvoin esiintyvää sydänoiretta. Tällöin saat käyttöösi matkapuhelimen kaltaisen laitteen. Tällöin tutkimus kestää 2–4 viikkoa, minkä jälkeen laite palautetaan.

Tarkoitus on, että toimit rekisteröinnin aikana mahdollisimman normaalisti. Lisää ohjeita saat tutkimuspaikastasi.

Lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Lue lisää Tutkimukseen tulijan talosta:

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä seurataan verenpainetta vuorokauden ajan. Tarkoitus on nauhoittaa verenpainetta normaalissa arjessa ja kirjata ylös tapahtumat päiväkirjaan. Näin verenpainetasosta saadaan luotettavampi kuva kuin kertamittauksella.

Tutkimuksella voidaan arvioida vuorokauden keskimääräinen verenpaine, päivän ja yön verenpaine, sekä erilaisten olosuhteiden vaikutusta paineen vaihteluihin.

Saat mukaasi rekisteröintilaitteen, joka on pieni vyötäröllä mukana kannettava laite. Käsivarren ympäri kiinnitetään mansetti. Laite mittaa automaattisesti verenpainettasi 1-4 kertaa tunnissa. Saat tarkemmat ohjeet tutkimuspaikastasi.

Lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Muualla Terveyskylässä

Sydänsairaudet-talon sivuilla kerrotaan sydäntautien yleisimmistä hoitokeinoista, itsehoidosta sekä ennalta ehkäisystä. Talosta löydät myös tietoa sydänsairauksien yleisimmistä tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019