Ohutsuolen tietokonekuvaus

Ohutsuolen tietokonetomografiassa nähdään ohutsuolen kaventuma-alueet, suolenseinämän turvotus ja paksunnokset.​​

Tietokonetomografia eli tietokonekuvaus on kuvausmenetelmä, jossa käytetään röntgensäteilyä ja vaativaa tietokonelaskentaa. Tutkimuksessa otetaan poikkileikekuvia, joista saadaan eroteltua erilaisia yksityiskohtia, ja ohuista leikkeistä saadaan koottua kolmiulotteisia kuvamalleja. Tutkittavalle tietokonetomografiatutkimus on kivuton, helppo ja nopea.

Ohutsuolen alueen tietokonetomografiassa nähdään ohutsuolen kaventuma-alueet, suolenseinämän turvotus ja paksunnokset. Ohutsuolen TT-kuvauksessa on arvioitavissa myös suolen ulkopuolisia elimiä kuten suolilieve, vatsaontelon imusolmukkeet ja sisäelimet.

Ohutsuolen tietokonetomografiatutkimuksen tavallisimmat aiheet ovat epäily ohutsuolen tulehduksellisesta muutoksista (Crohnin tauti) tai ohutsuolen kasvaimista.

Suuressa osassa tietokonetomografiatutkimuksia käytetään laskimoon annettavaa jodivarjoainetta, joka parantaa rakenteiden erottuvuutta. Koska jodivarjoaine poistuu munuaisten kautta virtsan mukana, on ennen sen antamista varmistettava, että munuaiset toimivat normaalisti. Tämä tapahtuu verikokeella ennen kuvausta. Lisäksi viimeistään tutkimusta aloitettaessa pitää ilmoittaa, jos on aiemmin saanut allergisen reaktion jodivarjoaineesta.

Jos kuvattava tietää tai epäilee olevansa raskaana, ei mielellään tehdä TT-kuvausta lainkaan. Asiasta on ilmoitettava jo lähettävälle lääkärille kuvausta suunniteltaessa.

Potilas makaa paikallaan tutkimuspöydällä, joka liikkuu hitaasti "renkaan" eli kuvausputken sisällä kuvauksen aikana. Vartalon alueen tutkimuksissa potilasta pyydetään lisäksi pidättämään hengitystä, jotta kuvaus onnistuu mahdollisimman hyvin. Kuvaus on hyvin nopea, ja yksittäinen hengityspidätys on lyhyt. Kyynärtaipeen laskimoon annettu varjoaine saattaa aiheuttaa ohimenevää lämmöntunnetta ja lievää metallin makua suuhun.

Varsinainen kuvaus kestää 5 – 20 minuuttia, mutta koko tutkimus voi kestää pidempäänkin, jos kuvataan sellaista kohdetta, joka vaatii esivalmisteluja. Jos kuvauksen yhteydessä annetaan laskimonsisäistä varjoainetta, on tutkimuksen jälkeen hyvä juoda hieman tavanomaista enemmän vettä.

Tutkimuksen tuloksen kuulee hoitavalta lääkäriltä. Mikäli on kysyttävää tai jollei tiedossa ole soitto- tai vastaanottoaikaa, tulee ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön.

 

Kyllä

Päivitetty  23.5.2022