Ohutsuolen magneettikuvaus

​​Magneettitutkimus on säderiskitön ohutsuolen kuvantamismenetelmä. Tutkimuksen aiheena on erityisesti Crohnin tauti, joka edellyttää toistuvia kuvauksia nuorilla aikuisilla ja jopa lapsilla.

Magneettitutkimus on elimistön magneettisiin ominaisuuksiin perustuva kuvausmenetelmä. Tutkimuksessa ei käytetä röntgensäteilyä. Magneettitutkimuksessa (MK tai MRI) saadaan tarkkoja anatomisia ja osin toiminnallisiakin kuvia ohutsuolesta​.

Tutkimuksen aiheena on erityisesti Crohnin tauti, joka edellyttää toistuvia kuvauksia nuorilla aikuisilla ja jopa lapsilla. Magneettikuvauksella voidaan selvittää myös toistuvien tukosoireiden syytä ja etsiä ohutsuolen kasvaimia.

Kuvauksen ajaksi potilas siirretään tutkimuspöydälle putkimaiseen kuvauslaitteeseen, joka on valaistu ja ilmastoitu. Tutkimuksen aikana annetaan tehosteainetta käsivarren verisuoneen. Tutkimus on kivuton ja kestää 30 – 90 minuuttia.

Kuvauslaitteesta kuuluu kuvasarjojen aikana melko voimakas nakuttava ääni. Radion kuuntelu on mahdollista tutkimuksen aikana, tai mukaan voi ottaa myös oman CD-levyn.

Potilaan tulisi olla etukäteen yhteydessä magneettitutkimusyksikköön, mikäli hänellä on kehon sisäisiä metalliosia (sydämentahdistin, proteesi, leikkausklipsi, kranaatinsirpaleita, lääkeainepumppu jne.), sillä ne voivat olla esteenä tutkimukselle. Nivelproteesit eivät yleensä ole este kuvaukselle. Myös alkuraskauden aikana tutkimusta tulisi välttää. Ennen magneettikuvausta potilas saa täytettäväksi esitietolomakkeen, jossa nämä asiat selvitetään.

Tarkemmat ohjeet tutkimukseen saa omasta hoitavasta yksiköstä.

 

Kyllä

Päivitetty  23.5.2022