Magneettikuvaus

​Magneettikuvaus antaa tarkkoja kuvia ilman röntgensäteilyä. ​​​Tutkimuksessa hyödynnetään vahvaa magneettikenttää ja radioaaltoja, joilla kuvataan elimistössä eri muodoissa olevaa vettä.

Magneettikuvaus on tutkimus, jolla voidaan tarkastella liki kaikkia elimistön osia ja kudoksia. Magneettikuvauksesta käytetään myös lyhenteitä MK ja MRI (eng. Magnetic Resonance Imaging).

Video: Magneettikuvaus

 
 
Katso video: Mitä magneettikuvauksessa tapahtuu ja miten valmistaudut tutkimukseen? Löydät tekstitykset Youtuben valikosta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 
 

Katso video: Mitä rintojen magneettikuvauksessa tapahtuu ja miten valmistaudut tutkimukseen? Videon on tuottanut OYS Kuvantaminen. Löydät tekstitykset suomeksi ja ruotsiksi.

Miten valmistaudun?

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Osaan tutkimuksista ei tarvita mitään valmistautumista, mutta toisia varten sinua voidaan pyytää olemaan esim. syömättä. Muista täyttää esitietolomake ja ota se mukaan tutkimukseen. Röntgenhoitaja käy lomakkeen kanssasi läpi ennen tutkimusta.

Jos sinulla on kehossa metallia tai metalliosia, ole etukäteen yhteydessä magneettikuvauksen tekevään yksikköön. Esimerkiksi sydämentahdistin, proteesi, pään sisäinen leikkausklipsi, kranaatinsirpaleet tai lääkeainepumppu voivat vaatia henkilöstöltä erityissuunnittelua ja -valmisteluja tutkimuksen toteuttamisessa tai olla esteenä tutkimukselle.

Sen sijaan nivelproteesit tai ortopedisissä leikkauksissa luuhun kiinnitetyt metallit eivät yleensä estä kuvausta. Hampaiden paikat ja vastaavat suussa kiinni olevat materiaalit ovat turvallisia.

Magneettikuvaus voidaan tehdä raskauden kaikissa vaiheissa, jos äidin sairaus edellyttää tutkimusta. Magneettikuvausta pyritään alkuraskauden aikana varmuuden vuoksi välttämään, jos tutkittavana on sairaus tai vaiva, jonka tutkimista voidaan ongelmitta lykätä.

Magneettitehosteainetta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, mutta äidin sairauden vuoksi tästäkin voidaan harkitusti poiketa. Imetyksen aikana sen käytölle ei ole estettä.

Lue lisää:

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Magneettikuvauksen aikana makaat pehmustetulla tutkimuspöydällä, joka siirretään kuvausputkeen siten, että kuvattava kohde on koneen sisällä ja osa kehosta koneen ulkopuolella. Sinut siirretään laitteeseen joko pää tai jalat edellä.

Röntgenhoitaja käyttää magneettikuvauslaitetta tietokoneella ikkunan takaa, mutta voit puhua hänen kanssaan tarvittaessa mikrofonin välityksellä. Hoitaja myös näkee sinut koko kuvauksen ajan.

Kuvauksen aikana laite pitää voimakasta naputtavaa tai surisevaa ääntä. Tämän vuoksi saat kuvauksen ajaksi korvillesi kuulosuojaimet, joiden kautta voit kuunnella haluamaasi radiokanavaa, tai vaikka mukana tuomaasi cd-levyä. On tärkeää pysyä mahdollisimman rentona ja liikkumattomana silloin, kun laitteesta kuuluu ääniä.

Tutkimuksen aikana sinulle saatetaan, lääkärin harkinnan mukaan, antaa magneettitehosteainetta. Tehosteaine helpottaa kuvien tulkintaa. Magneettivarjoaine sisältää gadoliniumia (ei jodia) ja poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Tälle tehosteaineelle ollaan harvoin allergisia. Mutta jos asia huolettaa, voit kysyä asiasta tarkemmin joko lähettävältä lääkäriltä tai magneettikuvausyksikön henkilökunnalta.

Tyypillinen magneettikuvaus kestää 20-30 minuuttia ja laajoissa kuvauksissa joskus hieman pidempään.

Ahtaanpaikan kammoa eli klaustrofobiaa on n. 10 % potilaista ja kohtaamme sitä siis päivittäin. Tutkimus sujuu silti yleensä hyvin, kunhan hoitajamme vain saavat tiedon etukäteen. Laitteeseen tutustuminen ja tarvittaessa rauhoittava esilääkitys auttavat siten, että yleensä kuvaus sujuu hyvin.

Lue lisää:

Mitä tutkimuksen jälkeen?

Radiologi eli röntgenlääkäri tutkii otetut kuvat ja kirjoittaa niistä lausunnon. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko tutkimuksessa riskejä?

Magneettitutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia. Magneettikuvaus ei kuitenkaan sovellu kaikille; jotkut elimistön istutteet ja vierasesineet kuten sydämentahdistin, metallisirut voivat estää kuvauksen tai vaatia erillisjärjestelyitä.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Lue lisää:

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019