Mitä kuvantamisessa tutkitaan?

Kuvantamisella tutkitaan ihmisen kehoa erilaisin menetelmin. Kuvantamista ja tutkimuksia käytetään eri sairauksien todentamiseen sekä hoidon vaikutusten seurantaan.

Kuvantamistutkimuksista saatujen tarkkojen rakennekuvien perusteella voidaan diagnosoida tai poissulkea erilaisia sairauksia ja tarvittaessa suunnitella tehokas hoito.

Julkisten palvelujen kuvantamistutkimukset tehdään aina lääkärin tekemän lähetteen perusteella. Lähetteessä lääkäri määrittelee syyn kuvaukseen.

Eniten kuvantamisessa tehdään perinteisiä röntgentutkimuksia, kuten keuhkojen, luuston ja hampaiden tutkimuksia. Lisäksi kuvantamisella tehdään myös tietokonetomografioita, ultraääni-, magneetti-, verisuoni- ja isotooppitutkimuksia sekä erilaisia toimenpiteitä.

Aina kuvantaminen ei ole vain kuvaamista. Se voi olla myös esimerkiksi mittaamista tai rekisteröintiä. Potilaalta voidaan ottaa näytteitä tai hänelle voidaan tehdä erilaisia toimenpiteitä, kuten ahtaiden verisuonien laajennuksia.

Tutkimusten yksityiskohdat saattavat vaihdella alueittain. Tutustu aina huolellisesti hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

 
 

Katso video: Säteilyturvallisuuden ABC, Minkälaisia henkilöitä työskentelee säteilytutkimusten parissa? Videon on tuottanut OYS ja siinä on tekstitykset suomeksi ja ruotsiksi.

Tutkimukseen tulijan talossa kuvantamiseen on sisällytetty seuraavat erikoisalat ja niiden tutkimukset:

  • radiologia
  • isotooppilääketiede
  • kliininen fysiologia
  • kliininen neurofysiologia

Eri alueiden välillä saattaa olla vaihtelua sen suhteen, luetaanko kliinisen fysiologian ja kliinisen neurofysiologian tutkimukset osaksi kuvantamista vai laboratorioita.

kuvantamistutkimukset; röntgen; tietokonetomografia; magneetti

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023