Ajankohtainen

Uudet kuntodoping-koulutukset lisäävät ammattilaisten tietämystä piilossa olevasta ilmiöstä

Julkaistu 17.12.2020 9.00

Kuntodopingin käyttö ja siihen liittyvät oireet olisi tärkeää tunnistaa terveydenhuollossa.

​​TerveyskyläPRO-palvelusta löytyy nyt kaksi kuntodoping-aiheista verkkokoulutusta, joista toinen on suunnattu lääkäreille ja toinen sairaanhoitajille. Verkkokoulutusten tavoite on, että ammattilaiset tutustuvat kuntodopingiin, oppivat tunnistamaan sen käyttöön liittyviä oireita ja osaavat kohdata potilaita oikealla tavalla. Koulutukset on tuottanut A-klinikkasäätiön Dopinglinkki.

Kuntodoping tarkoittaa kilpaurheilun ulkopuolista dopinginkäyttöä. Dopingaineiden avulla pyritään esimerkiksi nopeuttamaan lihasmassan kasvua, tehostamaan palautumista ja muokkaamaan ulkonäköä. Ongelma on, että aineiden käyttö voi aiheuttaa haittoja lähes kaikkiin elinjärjestelmiin ja psyykkiseen terveyteen.

Dopinglinkin asiantuntijoiden Ville Leskisen ja Joni Askolan mukaan terveydenhuollossa tarvitaan lisää tietoa kuntodopingista. Ilmiö tunnetaan heikosti, eikä siitä opeteta lääkäreiden peruskoulutuksessa. Käyttäjien tunnistaminen olisi tärkeää esimerkiksi perusterveydenhuollossa, jotta heitä osattaisiin ohjata eteenpäin sopiviin hoitopaikkoihin.

- Lääkärin työssä kuntodopingiin törmää melko harvoin. Yksi syy on käytön salailu, eli potilaalla voi olla oireita, mutta niiden syy jää pimentoon, koska dopingaineiden käytöstä ei puhuta. Koulutuksilla pyrimme siihen, että ammattilaiset saavat käsityksen dopingaineiden aiheuttamista oireista. Jos potilaan oireet täsmäävät, voidaan lähteä selvittämään mahdollista dopingaineiden käyttöä, Leskinen sanoo.

Leskisen ja Askolan lisäksi koulutuksia ovat tuottaneet Dopinglinkin vastuulääkäri ja eri alojen asiantuntijat. Koulutusten videoilla puhuvat muun muassa endokrinologi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja Tullilaboratorion edustaja. Koulutukset perustuvat kansainväliseen tieteelliseen tutkimukseen.

Tutustu verkkokursseihin TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkit edellyttävät kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.

Tutustu Dopinglinkkiin (esimerkiksi tietopankki, terveysneuvonta ja koulutusmateriaaleja):