Terveyden etähoito ja omahoito liittyvät sananmukaisesti terveyden hoitamiseen.
Etähoito tarkoittaa terveyden hoitamista vuorovaikutteisesti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mutta sanamukaisesti etänä. Usein monet asiat on mahdollista ja vaivattomampaa hoitaa etänä, jolloin asiakkaan ei tarvitse myöskään matkustaa erikseen terveydenhuollon toimipisteisiin, mikä helpottaa myös arjen suunnittelua.
Etähoitoa voi toteuttaa esimerkiksi ammattilaisen etävastaanotolla tai vaikkapa Terveyskylän digihoitopolkuja käyttäen. Etähoitoa hyödynnetään usein rinnakkain perinteisen terveydenhuollon osana, jolloin asiakkaalla voi olla myös etähoidon lisäksi perinteisiä tapaamisia terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Etähoitoon voi kuulua myös kyselyiden ja harjoitusten itsenäistä tekemistä, mitä ammattilainen hyödyntää hoidon suunnittelussa ja seurannassa.
Asiakkaalla on etähoidon myötä usein mahdollista edistää omaa terveyttään aktiivisemmin ja joustavammin ja ottaa siitä myös enemmän vastuuta hyvinvoinnistaan. Esimerkiksi digihoitopolkujen sisältämä tieto on luettavissa vuorokauden ympäri, jolloin materiaaliin on helppo palata missä ja milloin vain ilman, että ammattilaiseen tarvitsee ottaa yhteyttä.
Omahoito e-terveyspalveluiden osana tarkoittaa oman terveytesi edistämistä itsenäiseen hoitoon suunniteltujen palveluiden, kurssien ja ohjeistusten mukaan. Omahoitoa voi toteuttaa itse omalla ajallaan, ja se tapahtuu ilman hoitosuhdetta terveydenhuollon ammattilaiseen.
Esimerkiksi avoimissa Terveyskylän omahoito-ohjelmissa kuka vain voi suunnitelmallisesti kehittää ruokailutottumuksiaan terveellisemmiksi, lopettaa tupakoinnin ohjelman tukemana sekä käydä verkkokurssin liikunnan aloittamiseksi. Lisäksi oirearviot ja oirenavigaattorit ovat osa omahoidon palveluita. Ne ohjaavat sinut tarvittaessa hakeutumaan ammattilaisen arvioitavaksi.