Ajankohtainen

Uusi digitaalinen opas julkaistu: Raskausajan turvallinen kipulääkitys

Julkaistu 11.4.2022 6.00

Opas kokoaa yhteen tärkeimmät tiedot yleisimpien kivunhoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käytöstä raskauden aikana.

Monet lääkeaineet kulkevat istukan läpi sikiöön ja saattavat vaikuttaa sikiön kehitykseen tai altistaa vastasyntyneen vieroitusoireille. Sikiön elimistö erilaistuu ensimmäisten kymmenen raskausviikon aikana (laskettuna viimeisistä kuukautisista), ja aika on sen vuoksi herkkä rakenteellisille epämuodostumille. Tästä eteenpäin elimistö kasvaa ja kypsyy toiminnallisesti: esimerkiksi keskushermosto kypsyy voimakkaasti läpi koko raskauden ajan.

TerveyskyläPRO-palvelusta löytyvä digitaalinen opas on toteutettu HUS Teratologisen palvelun ja Kipuklinikan yhteistyönä. Se on suunniteltu lääkäreille, jotka kohtaavat työssään raskaana olevia tai raskautta suunnittelevia potilaita. Oppaan kirjoittamisesta vastaa dos. Heli Malm Teratologisesta palvelusta.

Tutustu oppaaseen TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.

TerveyskyläPRO-palvelun digitaaliset oppaat, tietosisällöt ja kokoelmat toimivat tukena arjen kliinisessä työssä ja yhtenäistävät työkäytänteitä kansallisesti. Opas löytyy myös Kivunhoidon virtuaalikeskuksesta, joka kokoaa yhteen tärkeitä kivunhoidon digitaalisia sisältöjä ja työkaluja.