Ajankohtainen

Uusi digitaalinen opas: Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen (DCDD)

Julkaistu 7.12.2021 14.30

TerveyskyläPRO -palvelussa julkaistu digitaalinen opas on suunnattu elinluovutuksen ammattilaisille. Oppaassa on myös aiheesta tehty video.

DCDD:llä (donation after circulatory determination of death) tarkoitetaan elinluovutusta verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen. DCDD-toiminta on aloitettu Suomessa syksyllä 2021 kymmenen elinluovuttajan pilotilla. Pilottivaiheessa luovuttajilta irrotetaan ja siirretään munuaiset.

Uusin marraskuussa julkaistu opas käsittelee elinluovutusta verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen, ja se on tarkoitettu DCDD-toimintaan osallistuvalle henkilökunnalle. Opas on jatkoa lokakuussa julkaistulle Toimintaohje munuaisten talteenottoon (DCDD) -julkaisulle.

Uudessa oppaassa perustellaan DCDD-toiminnan aloittaminen Suomessa ja kuvataan DCDD-prosessi sekä siihen liittyvät oikeudelliset ja eettiset näkökulmat. Lisäksi oppaassa on aiheeseen perehdyttävä video.

Oppaan on toimittanut elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan ammattilaisista ja viranomaisista koottu kansallinen asiantuntijaryhmä.