Ajankohtainen

Tunnistatko mahdollisen elinluovuttajan? Uusi digiopas auttaa neurologisesti kriittisesti sairaan potilaan tunnistamisessa

Julkaistu 22.9.2022 7.00

Mahdollinen elinluovuttaja -opas kuvaa kriittisesti sairaan potilaan hoitoketjun etenemisen mahdolliseksi elinluovuttajaksi.

Elinluovuttaja voidaan kohdata missä tahansa hoitoketjun vaiheessa ensihoidosta vuodeosastolle. Yleensä elinluovuttaja kohdataan kuitenkin päivystyksessä tai teho-osastolla. Elinluovuttajia ei ole riittävästi. Elinsiirtotoiminnan kannalta on tärkeää tunnistaa mahdolliset elinluovuttajat hyvissä ajoin, toteaa valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo HUSista.

Mahdollisesta elinluovuttajasta otetaan aina yhteys elinsiirtotoimistoon, ja elinsiirtokirurgit tekevät päätöksen soveltuvuudesta elinluovuttajaksi. Potilasta hoidetaan teho-osastolla, kunnes aivokuolema tapahtuu. Aina tilanne ei etene, vaan potilas siirtyy saattohoitoon.

TerveyskyläPRO-palvelussa juuri julkaistu Mahdollinen elinluovuttaja -opas on tarkoitettu sairaalassa työskenteleville ammattilaisille, jotka kohtaavat akuutisti kriittisesti sairaita potilaita. Opas kuvaa neurologisesti kriittisesti sairaan potilaan tunnistamista, hoitolinjan valintaa ja etenemistä elinluovuttajaksi. Oppaasta saa myös tietoa aiheeseen liittyvistä eettisistä näkemyksistä.

Mahdollinen elinluovuttaja -opas on toteutettu moniammatillisesti ja kansallisesti. Oppaan kirjoittamisesta on vastannut yliopistosairaaloiden vastuulääkäreistä ja elinluovutuskoordinaattoreista koostunut työryhmä.

TerveyskyläPRO-palvelun oppaat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten laatimia. Oppaat tukevat arjen työrutiineja kliinisessä työssä ja vahvistavat työkäytänteiden yhtenäistymistä.

Tutustu oppaaseen TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.