Ajankohtainen

Oirepuntari tukee lääkärin päätöksentekoa opioidilääkityksen aloittamisessa

Julkaistu 13.6.2022 8.00

TerveyskyläPRO-palvelussa julkaistu opioidipuntari auttaa lääkäriä, kun harkitaan opioidilääkityksen aloittamista pitkäaikaisesta kivusta kärsivälle aikuiselle.

Opioidilääkityksen aloittaminen pitkäaikaiseen kipuun vaatii aina huolellisen harkinnan. Lääkityksen soveltuvuus potilaalle tulee varmistaa punnitsemalla esimerkiksi potilaan lääketieteellistä ja psykososiaalista tilannetta. Tämän tilanteen arviointia varten on julkaistu opioidipuntari, johon on kerätty opioidilääkityksen soveltuvuutta arvioivia tekijöitä. HUS Kipuklinikan tuottaman puntarin taustalla oleva data perustuu kansainvälisiin hoitosuosituksiin ja tutkimuksiin.

Hoitovastuu lääkärillä

Puntari tukee lääkärin päätöksentekoa tuomalla esille hoitopäätöksen tekemisessä arvioitavat asiat, mutta se ei tee diagnoosia eikä näin ollen korvaa lääkärin omaa harkintaa. Vastuu päätöksestä onkin aina lääkärillä. Puntari soveltuu pitkäaikaisesta kivusta kärsivän potilaan lääkityksen arviointiin, mutta ei akuutin kivun tai syöpäkivun hoitoon.

– Opioidin aloittamista pitkittyvään tai pitkäaikaiseen kipuun tulee aina harkita huolella. Kerran aloitetun opioidin lopettaminen on usein vaikeaa. Opioidipuntari auttaa lääkäriä huomioimaan kaikki asiaan vaikuttavat tekijät ja tukee potilaan kanssa käytävää keskustelua. Puntaria voi käyttää tukena myös, kun pohtii jo käytössä olevan opioidin jatkamista. Toivon, että opioidipuntari löytää paikkansa mahdollisimman monen lääkärin työkaluna, toteaa ylilääkäri Katri Hamunen HUS Kipuklinikalta.

Kivunhoidon virtuaalikeskus

Opioidipuntari löytyy myös TerveyskyläPRO-palvelun Kivunhoidon virtuaalikeskuksesta. Kivunhoidon virtuaalikeskus tarjoaa kiputietoa ja työkaluja digitaalisessa muodossa perus- ja erikoissairaanhoidon ammattilaisille. Se sisältää muun muassa tutkittua ja luotettavaa tietoa kivun erilaisista hoitomuodoista, ammattilaisten tuottamia kivunhoidon oppaita sekä konsultaatioyhteystiedot Suomen yliopistosairaaloiden kipuklinikoille.

TerveyskyläPRO-palvelun oirepuntarit on tarkoitettu ammattilaisille oirearvion tueksi, ja ne voivat auttaa sopivan hoitomuodon valinnassa. Oirepuntarit eivät tee diagnooseja.

Tutustu opioidipuntariin TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.