Ajankohtainen

Oirepuntari arvioi CRPS-kipuoireyhtymän todennäköisyyttä

Julkaistu 23.9.2019 0.00

CRPS eli alueellinen monimuotoinen kipuoireyhtymä on huonosti tunnistettu vaikea kipusairaus. Sen todennäköisyyttä arvioimaan kehitetty CRPS-oirepuntari on lääkäreille suunnattu, CE-merkitty lääkinnällinen laite, joka perustuu Budapest-kriteereihin.

​​​

Complex Regional Pain Syn​​drome eli CRPS on kipuoireyhtymä, jonka voi laukaista lievä tai kohtalainen kudosvaurio.

Sairaudelle on tyypillistä kipu yhdessä motoristen, sensoristen ja autonomisen hermoston toimi​ntaan liittyvien muutosten ja löydösten kanssa.

Oirepuntari auttaa potilaan oireiden arvioimisessa ja diagnoosin asettamisessa.

 – CRPS-oirepuntarin kehittäminen oli tärkeää, koska oireyhtymän varhainen tunnistaminen ja hoidon viiveetön aloittaminen on erittäin tärkeää hoitotuloksen kannalta, kertoo ylilääkäri Katri Hamunen Hyks Kipuklinikalta.

 – Oirepuntari on ensimmäinen TerveyskyläPROhon tuottamamme kivunhoidon työkalu. Seuraavaksi on tarkoitus julkaista parhaillaan työn alla oleva kivunhoidon virtuaalikeskus, johon olemme tuottaneet muun muassa pitkäaikaista kipua käsitteleviä sisältöjä.

​​​​​​​​TerveyskyläPRO-palvelun oirepuntarit ​on tarkoitettu ammattilaiselle oirearvion tueksi. Ne eivät tee diagnooseja, vaan niiden avulla voidaan puntaroida eri vaihtoehtoja, ​esimerkiksi täyttyvätkö erikoissairaanhoidon lähettämisen kriteerit.​