Ajankohtainen

Kuntodopingiin perehdyttävä verkkokurssi uudistui – entistä parempi tietopaketti lääkäreiden työn tueksi

Julkaistu 28.6.2021 12.00

TerveyskyläPRO-palvelussa on julkaistu uusi versio Kuntodopingia käyttävän potilaan tunnistaminen ja kohtaaminen lääkärin työssä -verkkokurssista.

Uudessa versiossa on kiinnitetty erityistä huomiota luettavuuteen ja käytännönläheisyyteen. Kurssi on esimerkiksi saanut uuden rakenteen, jossa navigoiminen on entistä helpompaa. Lisäksi kurssilla on jonkin verran uutta sisältöä.

Verkkokurssi on suunnattu lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille. Sen tavoite on lisätä kuntodopingiin liittyvää tietämystä ja täten auttaa lääkäreitä tunnistamaan, kohtaamaan ja hoitamaan kuntodopingia käyttäviä potilaita.

Lisää tietoutta tarvitaan

Toistaiseksi kuntodoping-ilmiö tunnetaan terveydenhuollossa heikosti, eikä siitä opeteta esimerkiksi lääkäreiden peruskoulutuksessa. Väestökyselyjen perusteella suomalaisista aikuisista on käyttänyt dopingaineita noin 1 %, mikä tarkoittaa käytännössä 30 000–40 000:ta suomalaista. Kun ajatellaan dopingaineisiin liittyviä terveyshaittoja, olisi tärkeää, että käyttäjät osattaisiin kohdata ja hoitaa sekä tarvittaessa ohjata eteenpäin erikoissairaanhoidon piiriin.

Koska kuntodopingin käyttöön liittyy usein salailua, se ei välttämättä tule ilmi vastaanotolla ainakaan potilaan itsensä toimesta. Tällöin on hyödyllistä, että ammattilainen tunnistaa dopingaineiden aiheuttamat tyypilliset oireet, jotta voi tarvittaessa lähteä selvittämään mahdollista dopingaineiden käyttöä.

Kurssin on tuottanut A-klinikkasäätiön ylläpitämä Dopinglinkki.

Aloita verkkokurssi TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.

Tutustu myös Dopinglinkkiin (esimerkiksi tietopankki, terveysneuvonta ja koulutusmateriaaleja):