Ajankohtainen

Kuntodoping lääkärin työssä -verkkokurssi ammattilaisille julkaistu

Julkaistu 10.10.2019 9.00

​​​​​Verkkokurssi on tarkoitettu lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille lisäämään tietämystä ja ammattitaitoa dopingaineita käyttävien kuntoilijoiden erityispiirteistä potilastyössä. Verkkokurssi sisältää teoriaa, videoita ja pohdintatehtäviä. Aihepiiristä ei ole muualla näin kattavaa koulutusta.

​​Kuntodopingilla tarkoitetaan kilpaurheilun ulkopuolista dopingaineiden käyttöä. THL:n Päihdetutkimuksen (2018) mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä noin 30 000 on käyttänyt dopingaineita joskus elämänsä aikana.

Verkkokurssi sisältää tietoa es​imerkiksi kuntodopingin käytön terveysriskeistä, vaikutuksista lisääntymisterveyteen ja käyttäjän tunnistamisesta ja hoidosta.

Verkkokurssin ​ovat julkaisseet yhdessä A-klinikkasäätiön Dopinglinkki ja TerveyskyläPRO-palvelu. 

- Tämä on meille tärkeä askel ja hyvä startti ammattilaisten monialaiseen palvelemiseen, toteaa TerveyskyläPROn tuotepäällikkö Minna Rauhala HUS Tietohallinnon sähköiset asiointipalvelut ​-yksiköstä. 

TerveyskyläPRO on HUSin koordinoima, kaikkien yliopistosairaanhoitopiirien yhdessä tuottama palveluportaali sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Palvelusta löytyy tukea digitaalisuuteen liittyvään toiminnanmuutokseen sekä kliinisen työn oppaita, virtuaalikeskuksia, ohjepankki ja asiantuntijahaku. Kaikkien yliopistosairaanhoitopiirien ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän työntekijät voivat kirjautua portaaliin omilla organisaatiotunnuksillaan. Muut terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät kirjautumaan palveluun VRK-kortilla. 

Dopinglinkki  vastaa kuntoilun antidopingtoiminnasta ylläpitämällä matalan kynnyksen terveysneuvontaa, tuottamalla tieteellisesti tutkittua tietoa kuntoilussa käytettyjen dopingaineiden terveydellisistä haitoista sekä kouluttamalla eri alojen ammattilaisia niin kotimaassa kuin ulkomailla. 

Tutustu verkkokurssiin​ (Huom! Vain ammattilaisill​e, edellyttää kirjautumisen TerveyskyläPRO-palveluun)