Ajankohtainen

Elinluovutuksen virtuaalikeskus kokoaa elinluovutustoiminnan digitaaliset oppaat ja ohjeet yhteen paikkaan

Julkaistu 15.6.2022 14.30

TerveyskyläPRO-palvelussa julkaistun Elinluovutuksen virtuaalikeskuksen digitaaliset materiaalit tukevat elinluovutustoiminnan ammattilaisten työtä.

​​Onnistuneen elinsiirtotoiminnan pohjana on laadukas ja kansallisesti yhdenmukainen elinluovutustoiminta, jonka kulmakivinä ovat mahdollisen elinluovuttajan tunnistaminen, elinluovuttajan tahto ja hoito sekä läheisten kohtaaminen.​

TerveyskyläPRO-verkkopalvelussa juuri julkaistu Elinluovutuksen virtuaalikeskus tukee elinluovutustoiminnassa työskenteleviä terveydenhuollon ammattilaisia kokoamalla yhteen paikkaan digitaalisia oppaita ja tietosisältöjä.

Digitaalisia oppaita ammattilaisen tueksi

Virtuaalikeskukseen kootut oppaat tukevat elinluovutustoiminnan ammattilaisia ensihoidosta elinten irrotusleikkaukseen. Oppaisiin on liitetty kaikki elinluovutustoiminnassa tarvittava materiaali, kuten elinluovuttajan hoito-ohje ja elinirrotuspöytäkirja.

Oppaita on julkaistu tähän mennessä kolme:

  • Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen (DCDD)
  • Toimintaohje munuaisten talteenottoon (DCDD) ja
  • Elinluovuttajan hoito.

Oppaita julkaistaan lisää tämän vuoden aikana. Seuraavia ovat muun muassa

  • Mahdollinen elinluovuttaja
  • Vainajan kanta elinluovutukseen ja läheisten kohtaaminen sekä
  • Kuoleman toteaminen elinluovutuksessa.

Kansallista yhteistyötä

Virtuaalisen elinluovutuskeskuksen sisällöt ja oppaat on koottu ja tuotettu moniammatillisesti kansallisessa yhteistyössä kaikkien yliopistosairaaloiden elinluovutuskoordinaattoreiden ja vastuulääkäreiden kanssa. Oppaiden lisäksi virtuaalikeskuksesta saa tietoa muun muassa alan koulutuksista ja tapahtumista.

– Halusimme, että elinluovutuksen tärkeät materiaalit löytyvät yhdestä paikasta, johon on pääsy kaikista sairaanhoitopiireistä. TerveyskyläPRO on tarjonnut tähän mahdollisuuden ja toivommekin, että mahdollisimman moni ammattilainen löytää ne käyttöönsä, sanoo valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo HUSista.

TerveyskyläPRO-palvelun virtuaaliset osaamiskeskukset eli virtuaalikeskukset kokoavat yhteen aiheittain, erikoisalueittain tai ammattiryhmittäin tärkeitä sisältöjä, palveluita ja työkaluja. Virtuaalikeskusten sisällöt täydentyvät säännöllisesti TerveyskyläPRO-palvelun sisältö- ja palvelutarjonnan kasvaessa.