Ajankohtainen

Elinluovutuksen uusi digitaalinen opas käsittelee munuaisten talteenottoa DCDD-toiminnassa

Julkaistu 5.10.2021 10.00

TerveyskyläPRO-palvelussa juuri julkaistu opas on tarkoitettu DCDD-elinluovuttajia hoitaville sekä prosessista kiinnostuneille terveydenhuollon ammattihenkilöille.

DCDD:llä (donation after circulatory determination of death) tarkoitetaan elinluovutusta verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen. DCDD-toiminta on aloitettu Suomessa syksyllä 2021 kymmenen elinluovuttajan pilotilla. Pilottivaiheessa luovuttajilta irrotetaan ja siirretään munuaiset. 

Toimintaohje munuaisten talteenottoon (DCDD) -verkko-opas johdattaa läpi DCDD-luovuttajan hoitoprosessin ja kokoaa yhteen kaikki ohjeet, jotka liittyvät potilaan hoitoon. Lisäksi oppaassa on kysely DCDD-luovuttajaa hoitaneille henkilöille heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan hoidon aikana. 

– DCDD-elinluovutus on mahdollisuus potilaan elinluovutustahdon kunnioittamiseen silloin kun kriittinen aivotapahtuma ei johda aivokuolemaan. Hoito-ohjeen avulla toivomme, että DCDD-elinluovuttajan hoito olisi mahdollisimman kunnioittavaa, ammattimaista ja joustavaa, sanoo valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo HUSista.

Toimintaohje munuaisten talteenott​oon (DCDD) on ensimmäinen TerveyskyläPRO-palvelussa julkaistu digitaalinen opas, jonka on toimittanut elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan ammattilaisista sekä viranomaisista koottu kansallinen asiantuntijaryhmä. Elinluovutus julkaisee lisää verkko-oppaita syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. 

​TerveyskyläPRO-palvelun verkko-oppaat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten laatimia. Oppaat tukevat arjen työrutiineja kliinisessä työssä ja vahvistavat työkäytänteiden yhtenäistymistä.

Tutustu oppaaseen TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.