Ajankohtainen

Elinluovuttajan hoito -opas julkaistu TerveyskyläPRO-palvelussa

Julkaistu 3.3.2022 13.10

Uusi, elinluovutuksen ammattilaisille suunnattu digitaalinen opas käsittelee elinluovuttajan hoitoa teho-osastolla sekä leikkaussalissa.

Elinluovuttaja voidaan kohdata missä tahansa kriittisesti neurologisesti sairaan potilaan hoitopolun vaiheessa. Elinluovuttajan tunnistaminen ja hyvä hoito ovatkin edellytykset onnistuneelle elinsiirrolle. Elinluovuttajia on Suomessa vuosittain noin 130, ja tilanne saattaa tulla yksittäisen terveydenhuollon ammattilaisen kohdalle vain harvoin.

Helmikuussa 2022 julkaistu digitaalinen opas käsittelee elinluovuttajan hoitojaksoa teho-osastolla sekä leikkaussalissa. Oppaassa kuvataan pääpiirteittäin koko hoitoprosessi, ja se ohjaa käytännön hoitotapahtumassa. Opas on tarkoitettu elinluovuttajaa hoitaville ammattilaisille, ja sen ovat toimittaneet elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan ammattilaiset.

– Rakennamme TerveyskyläPRO-palveluun opaskokonaisuutta, jossa käydään läpi muun muassa elinluovuttajan hoitopolku, toiminnan taustat ja läheisten kohtaaminen. Oppaiden tarkoituksena on toimia apuvälineinä käytännön työssä, sillä tieto on löydettävissä yhdestä paikasta mihin vuorokauden aikaan tahansa, toteaa yksi oppaan tekijöistä, valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo HUSista.

TerveyskyläPRO-palvelun verkko-oppaat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten laatimia. Oppaat tukevat arjen työrutiineja kliinisessä työssä ja vahvistavat työkäytänteiden yhtenäistymistä.

Tutustu oppaaseen TerveyskyläPRO-palvelussa. Linkki edellyttää kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.