Ajankohtainen

CE-merkityt lääkinnälliset laitteet -verkkokurssilta tukea sovelluskehitykseen

Julkaistu 24.3.2023 12.45

Uudistettu verkkokurssi tukee oirenavigaattoreiden ja oirepuntareiden kehittäjiä. Verkkokurssin käytyäsi osaat arvioida, onko suunnittelemasi sovellus lääkinnällinen laite ja mitä sen kehittäminen edellyttää.

Verkkokurssi käsittelee monipuolisesti lääkinnällisiä laitteita ja keskittyy erityisesti sovelluksina tuotettuihin laitteisiin.

Nimestään huolimatta lääkinnälliset laitteet eivät aina ole laitteita. Lääkinnälliseksi laitteeksi voidaan lukea esimerkiksi sovellus, jota käytetään potilaan hoidossa ja hoitopäätösten tukena esimerkiksi algoritmin tai tekoälyn avulla. Lääkinnällisiä laitteita tehdään korvaamaan sairaanhoitajan tai lääkärin työtä ja toisaalta auttamaan potilaita ja kansalaisia tiedonhaussa ja omahoito-ohjeiden saamisessa.

Oirepuntari ja oirenavigaattori ovat lääkinnällisiä laitteita

Lääkinnällinen laite voi olla verkossa oleva sovellus, kuten oirenavigaattori , jota käyttämällä kansalainen saa ohjeita lääkäriin hakeutumiseen, tietoa kotona hoidettavista vaivoista ja apua vaivan määrittämiseen.

Jotkut sovellukset on suunniteltu apuvälineiksi lääkärin työhön, jolloin ne auttavat esimerkiksi diagnoosin määrittämisessä tai hoitopäätösten tekemisessä. Tällaisia lääkäreille tarkoitettuja sovelluksia ovat muun muassa TerveyskyläPRO-palvelun oirepuntarit .

Verkkokurssilla tutustutaan lääkinnällisen laitteen määritelmään ja pohditaan, miten laitteet vaikuttavat potilaisiin ja ammattilaisiin. Lisäksi tutustutaan CE-merkintään ja sen tuomiin etuihin ja velvoitteisiin.

Kurssin lopussa on testi, jossa voi testata taitojaan ja oppia onko kyseessä lääkinnällinen laite. Kun verkkokurssi on suoritettu, voidaan lopuksi ladata suoritustodistus.

- CE-merkityn lääkinnällisen laitteen tekeminen edellyttää kliinistä ja teknistä asiantuntijuutta. Verkkokurssin avulla voi tutustua lääkinnällisten laitteiden perusteisiin ja pohtia, miten lääkinnällisten laitteiden lainsäädäntö vaikuttaa omaan työhön, sanoo tuotekehityspäällikkö Kirsti Koivulampi HUS Tietohallinnosta.

Asiakaspalaute:

- CE-merkityt lääkinnälliset laitteet -koulutus perusasioiltaan hyvin kattava ja valaisee lääkinnällisen laitteen kehitystä ja merkitystä hyvin.

Siirry verkkokurssiin: