Ajankohtainen

Ammattilaisten sikiöhaittoihin liittyvät konsultaatiot nyt sähköisellä lomakkeella TerveyskyläPRO-palvelun kautta

Julkaistu 5.1.2024 12.00

Terveydenhuollon ammattilaisten konsultaatioissa käytetty valtakunnallisen Teratologisen tietopalvelun sähköpostiosoite on korvattu sähköisellä yhteydenottolomakkeella vuoden alusta.

Kun terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen, sikiön kehitykseen tai imetykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä, hän voi ottaa yhteyttä Teratologiseen tietopalveluun lähettämällä konsultaatiokysymyksen TerveyskyläPRO-palvelussa sijaitsevalla sähköisellä lomakkeella.

Lomakkeen avulla varmistetaan, että yhteydenottopyynnön lähettäjä on terveydenhuollon ammattihenkilö. Lisäksi konsultaatiokysymys ja siihen liittyvät taustatiedot ovat helposti käsiteltävissä ja tilastoitavissa.

Yhteydenottoihin vastataan kolmen työpäivän kuluessa.

Yhteydenottolomake löytyy TerveyskyläPRO-palvelusta Teratologisen tietopalvelun konsultaatiopalvelusta.

Maksutonta TerveyskyläPRO-palvelua voivat käyttää kaikki sote-ammattilaiset, joilla on ammattioikeus Valvirassa. Palveluun kirjaudutaan organisaatiotunnuksilla tai Suomi.fi-tunnistuksen kautta. Tietoa kirjautumisesta:

Yhteydenotosta hyötyä jo raskauden suunnitteluvaiheessa

Teratologinen tietopalvelu on valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka vastaa raskauden- ja imetyksenaikaista lääkitystä sekä muita haitallisia altistuksia koskeviin kyselyihin. Esimerkiksi äidin pitkäaikaissairauksien hoito raskauden aikana on erityiskysymys, sillä huonossa hoitotasapainossa oleva sairaus voi olla riski sekä äidille että sikiölle. Lääkitysmuutokset raskausaikana voivat vaikuttaa hoitotasapainoon ja lisätä myös tarpeettomasti sikiön lääkealtistumista.

- Ihanteellisesti muutokset äidin lääkehoidossa tehdään hyvissä ajoin ennen raskautta. Me Teratologisessa tietopalvelussa toivomme, että terveydenhuollon ammattihenkilöt olisivat meihin aktiivisesti yhteydessä jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sanoo osastonylilääkäri Maarit Leinonen Teratologisesta tietopalvelusta.

Teratologiseen tietopalveluun tulee vuosittain 6 500–7 000 puhelua tai sähköistä yhteydenottoa, joista yli puolet koskee raskautta ja vajaa puolet imetystä.

- Vuonna 2022 kaikista yhteydenotoista 11 prosenttia tuli terveydenhuollon ammattilaisilta. Eniten meitä konsultoivat perusterveydenhuollon lääkärit, kertoo Leinonen.

Teratologinen tietopalvelu tarjoaa tietoa ja neuvontaa myös väestölle, apteekeille, medialle ja viranomaisille.

Pääset Teratologisen tietopalvelun konsultaatiopalveluun Teratologisen tietopalvelun verkkosivuilta tai TerveyskyläPRO-palvelun etusivulta klikkaamalla ”Palvelut” ja sen jälkeen ”Teratologisen tietopalvelun konsultaatiopalvelu”.