Ajankohtainen

Akuutin ja leikkauksen jälkeisen kivunhoidon opas ammattilaisille julkaistu

Julkaistu 26.5.2021 9.45

TerveyskyläPRO-palvelussa julkaistu opas on tarkoitettu anestesiologeille sekä potilaita perusterveydenhuollosta leikkausarvioon lähettäville lääkäreille ja kirurgeille.

​​

Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla kivunhoidolla voidaan edistää potilaan kuntoutumista ja nopeuttaa hänen kotiutumistaan. Akuutin ja leikkauksen jälkeisen kivun hoito-opas sisältää tietoa sekä akuutin että pitkittyvän leikkauksen jälkeisen kivun riskitekijöistä, miten niitä tulee huomioida potilaan hoidon suunnittelussa ja kuinka hoitaa leikkausta odottavan potilaan kipua.

Oppaassa kerrotaan myös leikkauksen jälkeisen kivun hoidosta erityisryhmissä, kuinka purkaa kipulääkityksiä sekä miten toimia tilanteessa, jossa leikkauksen jälkeinen kipu uhkaa pitkittyä.

– Leikkauksen jälkeisen kivun hyvässä hoidossa korostetaan nykyään potilaan yksilöllisten tekijöiden merkitystä ennen leikkausta, leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Nyt nämä konkreettiset ohjeet ammattilaisille on koottu yhteen helppokäyttöiseen oppaaseen, toteaa yksi oppaan tekijöistä, anestesiologian erikoislääkäri Elina Tiippana HUS:ista

Oppaan sisältö on tehty yleisten kotimaisten käytäntöjen mukaisesti. Jokaisessa sairaalassa tulee tarkastaa paikalliset ohjeet oppaan ohjeiden täydennykseksi.