HuimaHiilari

HuimaHiilari on mobiililaitteilla pelattava peli, jonka avulla diabetesta sairastavat lapset ja nuoret oppivat ruokien hiilihydraattien laskentaa. Peli sopii hyvin myös aikuisille ja ammattilaisille.

​​Testiryhmänä toimineet lapset ovat ottaneet HuimaHiilari-pelin ilolla vastaan. Hiilihydraattien laskennan harjoittelu voi olla innostavaa, jopa koukuttavaa. Vastikään diabetekseen sairastunut voi pelin avulla aloittaa harjoittelun, kokeneempi puolestaan testata ja päivittää taitojaan.

HuimaHiilari on ensimmäinen Terveyskylän tuottama peli. Sen sisältö on kehitetty HUSin ravitsemusterapiayksikön ja Terveyskylän ​Lastentalon asiantuntijoiden voimin. Tekninen toteutus on tehty oppilaitosyhteistyönä Metropolia Game Studion opiskelijoiden kanssa.

HuimaHiilarin toiminta lyhyesti

  • Liikuta pelihahmoa ruudulla pyyhkäisemällä ruutua hahmon päällä oikealle tai vasemmalle ja kerää kentän tavoitteeseen soveltuvat ruoat. Pelissä käytetyt astiat ja mitat löydät pelin aloitusvalikon ohjepainikkeen (i) takaa.
  • Kentissä 1-10 kerätään ne ruoat, joissa on ympyrässä näkyvä hiilihydraattimäärä (grammoina). Pelin vasemmassa reunassa olevasta mittarista näkyy, kuinka monta ruokaa on kerätty oikein.
  • Kentissä 11-40 kerätään kaikki päivän ateriat yksi kerrallaan. Ylhäällä näkyy kerätty hiilihydraattimäärä ja koko aterian tavoitehiilihydraattimäärä. Aterian alkuun mennään aina verensokerin mittauksen ja insuliinin annostelun kautta. Aterioiden hyvistä ruokavalinnoista voi saada laatupisteitä.
  • Hiilihydraattien keräyksen onnistuminen näkyy palautenäytön numeroista ja kuvista.
  • Pelihahmon juoksunopeutta voi säätää ja vastaantulevien ruokien hiilihydraattien määrän näkyvyyden kytkeä päälle tai pois pelin aloitusvalikossa.

Huimahiilari, näyttökuva 1Huimahiilari, näyttökuva 2Huimahiilari, näyttökuva 3Huimahiilari, näyttökuva 4 

Sovellus on maksuton. Se toimii puhelimilla ja tableteilla, joissa on käyttöjärjestelmänä iOS (Apple). Pelin saa ladattua Applen AppStoresta.

Lataa AppStoresta 

Päivitetty  18.3.2022

Kyllä