Ruokatorvisyövän riskitekijät

Levyepiteelisyövän tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja runsas alkoholin, varsinkin väkevien alkoholijuomien käyttö.

Adenokarsinooman tärkein riskitekijä on niin sanottu Barretin limakalvo. Tällä tarkoitetaan sinänsä hyvänlaatuista ruokatorven alaosan pintasolukon muuttumista suolen pintasolukon kaltaiseksi. Tämän taustalla on usein pitkään jatkunut refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen) ja happoärsytys.

Syöpä kehittyy Barretin limakalvolle syövän esiasteiden kautta. Esiasteiden seurannalla ja hoidolla voidaan pienentää syöpäriskiä. Muita adenokarsinooman riskitekijöitä ovat ikä, miessukupuoli, ylipaino ja tupakointi.

 

Kyllä

Päivitetty  11.7.2022