Tarvitaanko kivessyöpäleikkauksen jälkeen liitännäishoitoa?

Paikallisen, pelkästään kivekseen rajoittuneen kivessyövän ennuste on erinomainen ja 5-v. elossaoloennuste on lähes 100%. Kivessyövän liitännäishoidot ovat viime vuosina vähentyneet.

Kivessyöpä on paikallinen eli levinneisyysastetta I, kun kiveksen poistoleikkauksen jälkeen tehdyssä vartalon

Varjoaine-tehosteisessa tietokone-tomografiassa ei todeta etäpesäkkeitä ja kivesmerkkiaineet (AFP, hCG) ovat leikkauksen jälkeen normalisoituneet.

Liitännäishoidon tarkoituksena on tuhota elimistöön mahdollisesti jääneet syöpäsolut ja siten pienentää syövän uusiutumisriskiä. Koska liitännäishoidot aiheuttavat haittavaikutuksia ja kivessyöpäpotilaan ennuste ei huonone taudin uusiutuessa, liitännäishoidot eivät aina ole tarpeellisia leikkauksen jälkeen.

​Seminooma

Noin 80 % seminoomista todetaan alkuvaiheessa pelkästään kiveksessä, jolloin ennuste on erinomainen (5-v. elossaoloennuste 98-100%). Ensisijaisesti kiveksen poiston jälkeen suositellaan nykyisin pelkkää aktiivia seurantaa. Ilman liitännäishoitoa seminoomista uusiutuu 6-20%. Seurannalle vaihtoehtona voidaan harkita kertahoitona annettavaa karboplatiini-solusalpaajahoitoa liitännäishoitona. Aiemmin käytettyä sädehoitoa ei enää suositella. Seminooman riskitekijöinä uusiutumisen suhteen ovat kasvainsolujen tunkeutuminen kiveksen rete testikseen (verkkomainen rakenne kiveksen hilusalueella) ja kasvaimen koko > 4 cm. Ilman kumpaakaan riskitekijää uusiutumisriski on vain 6 %. Seminooman uusiutuessa potilaan ennuste on edelleen erinomainen.

Ei-seminooma

Myös paikallisen ei-seminooman ennuste on erinomainen, vaikkakin jopa 30-50% voi uusiutua ilman liitännäishoitoa. 80 % uusiutumista todetaan jo ensimmäisen vuoden aikana leikkauksesta. Uusiutumisriskiä suurentaa kasvaimessa todettu verisuoni-invaasio (syöpäsolujen tunkeutuminen verisuoniin). Embryonaalisen karsinooman uusiutumisriski on myös isompi. Myös ei-seminoomassa voidaan leikkauksen jälkeen jäädä pelkkään seurantaan, erityisesti jos verisuoni-invaasiota ei todettu. Vaihtoehtona on antaa BEP-solusalpaajahoito x1-2. Yksi BEP-hoito pienentää uusiutumisen riskiä lähes yhtä tehokkaasti kuin kaksi, mutta haittavaikutukset ovat vähäisemmät. Se valitaanko seuranta vai liitännäishoito ei vaikuta potilaan kokonaisselvitymiseen.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  21.8.2018