Sädehoito

Sädehoidolla hoidetaan kasvaimia koko vartalon alueelta. Tarkkuussädehoidolla voidaan hoitaa esimerkiksi eturauhassyöpää ja aivokasvaimia. Sisäisellä sädehoidolla hoidetaan gynegologisia syöpiä.

KYSin sädehoitoyksikössä hoidetaan vuosittain noin 1300 potilasta. Sädehoito suunnitellaan aina yksilöllisesti huomioiden potilaan tilanne kokonaisvaltaisesti. Hoitosuunnitelmaan vaikuttavat paitsi hoidettavan sairauden ominaisuudet, myös esimerkiksi muut sairaudet sekä potilaan kunto ja omat toiveet.

Suurin osa potilaista käy hoidoissa kotoa käsin, mutta potilaan tilan niin vaatiessa hoidoissa voi käydä myös osastolta käsin. Mikäli et tarvitse kuntosi vuoksi hoitoa vuodeosastolla, mutta kotimatka on pitkä, voit yöpyä potilashotellissa. Potilashotelli on erinomainen vaihtoehto sarjahoitojen yhteydessä.

Haitarin otsikkotaso2
Ulkoinen sädehoito

Sädehoitojen suunnittelusta ja toteutuksesta huolehtivat moniammatilliset tiimit, joihin kuuluu lääkäreitä, fyysikoita ja röntgenhoitajia. Ennen sädehoitoa potilaalle tehdään hoidon suunnittelua varten tietokonekerroskuvaus sekä mahdollisesti muita kuvauksia, kuten magneettitutkimus tai verisuonten varjoainekuvaus.

KYSin sädehoitoyksikössä lähes kaikki sädehoidot toteutetaan kaarihoitotekniikalla (VMAT), mikä mahdollistaa erinomaisen annoskattavuuden haluttuun kohteeseen sekä säästää hoitokohdetta ympäröiviä terveitä kudoksia.

Kaarihoitotekniikka takaa päivittäiseen tietokonepohjaiseen hoidonvarmennuskuvaukseen (CBCT) yhdistettynä suuren hoidon tarkkuuden.

Tarkkuussädehoito

KYSin sädehoitoyksikössä tarkkuussädehoitoja eli stereotaktisia sädehoitoja voidaan toteuttaa sekä perinteisillä sädehoitolaitteilla että erityisesti näihin hoitoihin suunnitellulla, robottitekniikkaan pohjaavalla CyberKnife –hoitolaitteella. CyberKnifea käytetään syövänhoidossa, mutta myös hyvänlaatuisten kasvainten poistamiseen tai pienentämiseen eli ns. radiokirurgisissa sädehoidoissa.

 

CyberKnifella hoidettaviksi soveltuvat parhaiten pienet ja tarkkarajaiset kasvaimet. Aivojen ja selkäytimen alueen kasvaimet ovat esimerkiksi usein soveltuvia CyberKnifelle. Osa kasvaimista, joita ei esimerkiksi sijaintinsa vuoksi voida leikata tai joiden hoito perinteisellä sädehoitolaitteella on ongelmallista, voidaan hoitaa tarkkuussädehoitolaitteella.

Myös eturauhassyöpä on optimaalinen kohde tarkkuussädehoidolle, jossa käytetään suuria kerta-annoksia. Viimeaikaisten sädebiologisten tutkimuksien mukaan suuret kerta-annokset soveltuvat hyvin eturauhassyövän hoitoon.

Sisäinen sädehoito

Jossain tapauksissa paras tapa toteuttaa sädehoito on ohjata radioaktiivinen säteilylähde suoraan kasvaimeen tai sen välittömään läheisyyteen. Tällöin puhutaan sisäisestä sädehoidosta. Ontelon sisäisessä sädehoidossa säteilylähde ohjataan katetrissa tai muussa suojakuoressa kehon onteloon, vaikkapa keuhkoputkeen, lähelle hoitokohdetta. Tällaisia hoitoja annetaan muun muassa keuhko-, ruokatorvi- ja synnytyselinsyöpiin.

 

Aina ontelon sisäisellä sädehoidolla ei kuitenkaan tavoiteta kaikkia hoidettavaan alueeseen kuuluvia kudoksia ja tällöin hoito voidaan toteuttaa ns. kudoksen sisäisesti. Tällaisia hoitoja tehdään kohdunkaulan syövissä.

sädehoito; syöpä; cyberknife; gynekologinen syöpä

Kyllä

Päivitetty  17.3.2022