Ajankohtainen

HYKSin Oy ja Neutron Therapeutics sopimukseen BNCT-sädehoitojen tuottamiseksi kansainvälisesti

Julkaistu 22.8.2017 12.55

Maailman ensimmäinen sairaalakäyttöön soveltuva BNCT-laite saadaan HYKS Syöpäkeskukseen vuoden 2018 aikana.

​​HUS:n tytäryhtiönä toimiva yksityissairaala HYKSin Oy ja uuden BNCT-tekniikan kehittänyt yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics ovat solmineet sopimuksen HYKS Syöpäkeskuksessa annettavien sädehoitojen tuottamiseksi ulkomaalaisille potilaille.

Uusi tekniikka mahdollistaa BNCT-sädehoidot

Boorineutronikaappaushoito BNCT on biologisesti tiettyyn elimistön rakenteeseen kohdennettavaa sädehoitoa. Tekniikan avulla hoidettiin 1999 - 2011 yli 200 HUS:n pään ja kaulan alueen syöpää sairastavaa potilasta. Toiminta jouduttiin lopettamaan, kun hoidossa käytetty ydinreaktori suljettiin. Tämän jälkeen Neutron Therapeutics on kehittänyt BNCT-tekniikkaa niin, että reaktoreiden sijaan neutroneja voidaan nyt tuottaa hiukkaskiihdyttimellä.
BNCT-hoidon etuna on se, että hoitoon tarvittava sädeannos voidaan antaa jopa vain yhdellä kerralla, kun tavanomaisia sädehoitoja annetaan kohteesta ja hoitomuodosta riippuen yleensä useita. Biologisena hoitomuotona sädehoito saadaan myös kohdennettua pääosin syöpäkasvaimeen, mikä säästää terveitä kudoksia.

Maailman ensimmäinen sairaalakäyttöön sopiva BNCT-laite HUS:iin 2018

Uusi BNCT-laite sijoitetaan Meilahden sairaala-alueen voimakeskukseen rakennettaviin nykyaikaisiin hoitotiloihin. Hoidot päästään aloittamaan arviolta syksyyn 2018 mennessä.

Suomalaiset potilaat saavat hoidon osana julkista terveydenhoitojärjestelmää.

”BNCT-hoitojen aloittaminen ensimmäisenä sairaalana maailmassa antaa HYKS Syöpäkeskukselle merkittävän kilpailuedun kansainvälisillä terveyspalveluiden markkinoilla. Tavoitteenamme on myös selvittää BNCT-hoitojen soveltuvuutta muihin kuin pään ja kaulan alueen syöpiin, joten asemamme maailmanlaajuisesti merkittävänä syöpähoidon tutkimus- ja kehittämiskeskuksena vahvistuu”, kertoo HYKS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson.