Ajankohtainen

Apuraha HUSista koordinoitavaan kansainväliseen syöpätutkimukseen

Julkaistu 20.12.2018 9.45

HUSin Syöpäkeskuksen rintarauhaskirurgian yksikön dosentti Tuomo Meretoja on saanut Syöpäsäätiön Roosa nauha -rahaston 150 000 euron apurahan.

​​Apuraha on kaksivuotinen. Apuraha on suunnattu kansainväliseen monikeskustutkimukseen, jossa on tarkoituksena tutkia rintasyöpäpotilaita, joilla on yksittäisiä maksametastaaseja eli etäpesäkkeitä, eikä muualla ole todettu etämetastasointia. Tutkimuksessa verrataan, onko paikallisesta hoidosta kuten leikkauksesta, sädehoidosta tai radioablaatiosta hyötyä maksametastaasien hoidossa.

- Tutkimukseen otettavilla potilailla on rajatut maksametastaasit, jotka ovat leikattavissa. Potilailla voi olla todettu rintasyöpä ja maksametastaasi yhtä aikaa tai potilaalla on voinut olla aiemmin rintasyöpä ja myöhemmin todettu maksametastaasi, Meretoja kertoo.

Tutkimusta on tukemassa ESSO (European Society of Surgical Oncology) ja EORTC (European Organisation for Research and Treatment of Cancer), jotka ovat suuria tieteellisiä järjestöjä. Tutkimus on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa ja sitä tullaan koordinoimaan Helsingistä. Meretoja toimii tutkimuksen päätutkijana. Helsingistä tutkimuksessa on mukana lisäksi maksakirurgia.

Rintasyöpäpotilaiden yksittäiset maksametastaasit ovat harvinaisia.

- Suomessa tutkimukseen soveltuvia tapauksia on 10–15 vuodessa. Sen takia tarvitsemme tutkimukseen mukaan muita keskuksia. Tavoitteenamme on saada tutkimuksen piiriin yhteensä 200 potilasta.

Tutkimus lähtee käyntiin ensi vuonna, kun tutkimussuunnitelma on viimeistelty. Tutkimuksen on tarkoitus jatkua siten, että tutkimukseen osallistuville potilaille saadaan 5 vuotta seurantaa tutkimukseen mukaan.