Ajankohtainen

3D-tulostuksella sädehoidon tervekudosten säteilymäärät minimiin

Julkaistu 1.3.2018 9.40

HYKS Syöpäkeskuksessa on käytetty tiettävästi ensimmäisenä Suomessa potilaskohtaisia 3D-tulostettuja boluksia potilaiden sädehoidossa.

Bolus on säteilyä vaimentava suojamatto, jota käytetään muokkaamaan sädehoidon annosjakaumaa erityisesti elektronihoidossa. 3D-tulostuksen avulla voidaan tehdä potilaskohtaisia suojia ja vähentää tervekudosten saamaa tarpeetonta säteilyä.

Elektronisädehoitoa käytetään erityisesti ihon pinnalla oleviin hoitokohteisiin, joita esiintyy sellaisissa syövissä, joissa kasvain on ihon pinnalla. Tällainen syöpä on esimerkiksi melanooma.

Boluksen paksuus vaihtelee potilaan ihon muotojen mukaan ja tarkoituksena on, että säteily menee juuri oikealle syvyydelle joka kohdassa. Tällöin päästään ulottamaan hoitoannos sekä syvemmällä olevalle hoitoalueen osalle että samalla säästämään hoitokohteen lähellä olevia tervekudoksia, kuten esimerkiksi aivoja.

- Perinteinen vaihtoehto muokata säteilyjakaumaa pintakohteissa on ollut tasapaksu silikonilevy. Tällöin käytettävän säteilyn energia valitaan hoitokohteen syvimpien osien mukaan, jolloin pehmytkudos voi saada tarpeettoman paljon säteilyä, sädehoito-osaston fyysikko Liisa Porra sanoo.

Tervekudosten saamat liialliset säteilyannokset voivat aiheuttaa esimerkiksi silmien kaihia.

Ennen boluksen valmistamista 3D-printtauksella potilas kuvataan.

- Potilas kuvataan tietokonetomografialaitteella. TT-kuviin määritetään hoitokohteen ääriviivat ja hoitokohteen syvimmän osan mukaan valitun elektronikentän annosjakauma lasketaan kohteessa. Annosjakauman perusteella luotua bolusta muokataan kohteen mukaisesti. Potilaan TT-kuviin luotu bolus tulostetaan 3D-tulostimella, ja potilas kuvataan uudestaan boluksen kanssa lopullista annosjakauman laskua varten, fyysikko Satu Strengell kertoo.

Potilaan annossuunnittelukuvasta nähdään miten hoitokohde voi olla ihon pinnalta katsottuna eri syvyyksillä (ks. kuva). Kuvassa on harmaalla potilaan TT-kuva ja värillisenä laskettu elektronikentän annosjakauma. Bolus on kuvassa ihon päällä ja hoitokohde on punaisena viivana annosjakauman alla.

Sädehoito-osastolla on ollut käytössä 3D-printteri noin vuoden verran ja sillä tehdään bolusten lisäksi esimerkiksi erilaisia apuvälineitä potilaan asetteluun ja hoidon laadunvalvontaan. Elektronisädehoidossa käytettäviä yksilöllisiä boluksia tarvitaan todennäköisesti muutamia kertoja kuukaudessa.


 


 
Potilas saamassa elektronisädehoitoa. Bolus on nenän päällä.