Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen kuvantaminen ultraäänellä kuuluu keskeisenä osana sydänpotilaan tutkimukseen. Ultraäänikuvaus antaa arvokasta tietoa sydämen rakenteista ja toiminnasta.

​​

Sydämen ultraäänitutkimuksessa selvitetään sydämen rakennetta ja toimintaa. Lääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehän päällä, potilaan maatessa vasemmalla kyljellä.

Tutkimukseen ei liity säteilyä, lämpöä eikä muitakaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Tutkimuksen tekemistä eivät rajoita muut sairaudet tai raskaus. Tavanomainen sydämen ultraäänitutkimus ei edellytä potilaalta mitään esivalmisteluja (vrt. ruokatorven kautta tehtävä tutkimus jäljempänä).

Ruokatorven kautta tehtävä ultraäänitutkimus

Kaikilla potilailla ei ultraäänellä saada hyvää näkyvyyttä. Suuri koko, ylipaino ja keuhkosairaudet ovat tavallisimmat huono näkyvyyden syyt. Lisäksi on tilanteita, jossa rintakehän läpi tehdyn ultraäänen näkyvyys tai erottelukyky eivät yksinkertaisesti riitä. Näissä tilanteissa ultraäänitutkimus voidaan tehdä ruokatorven kautta (transesofageaalinen tutkimus).

Tähän tutkimukseen potilaan tulee olla syömättä ja juomatta vähintään neljän tunnin ajan. Nielu puudutetaan ja ruokatorveen viedään ultraäänianturi. Tutkimus on yleensä hiukan epämiellyttävä.

Ruokatorven kautta tehtävän tutkimuksen tavallisimmat syyt ovat tulehdusmuutosten etsiminen läpistä, hyytymien etsiminen sydämen eteisten korvakkeista, sekä rakennepoikkeavuuksien (esimerkiksi läppäviat) tarkempi analysointi.


Muualla Terveyskylässä

Lue lisää ultraäänitutkimuksesta tutkimukseen tulijan talossa​Edellinen sivuSeuraava sivu

 


ultraäänitutkimus; Sydänsairaudet

Päivitetty  11.9.2018