Sepelvaltimoiden tietokonetomografia

Nykyaikaiset nopeat tietokonetomografialaitteet (TT) mahdollistavat liikkuvan sydämen tarkkojen yksityiskohtien kuvaamisen. Vaikka kyseessä on säteilytutkimus, sepelvaltimoiden TT-kuvauksen sädeannos on pieni.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksessa selviää, onko sepelvaltimoissa valtimoiden kovettumatautia eli ateroskleroosia ja jos on, kuinka laaja-alaisia muutoksia nähdään.

Tutkimuksella voidaan suurella varmuudella poissulkea sepelvaltimotauti. Sen sijaan TT:n perusteella on hyvin vaikeaa arvioida, onko sepelvaltimo ahtautunut merkittävästi vai onko kyseessä vain lievä seinämän sairaus. Ahtautuma-asteen arvioimiseksi voidaan tehdä lisätutkimuksia.

Tutkimuksen kulku

Kuvaus tapahtuu TT-laitteen kuvauspöydällä maaten. Kuvausta varten asennetaan laskimoon kanyyli, josta annetaan tarvittaessa sydämen sykettä rauhoittavaa lääkettä (tavallisimmin beetasalpaajaa) sekä kuvauksessa tarvittavaa jodivarjoainetta.

Tarkimmat kuvat sepelvaltimoista saadaan, kun sydämen syke on alle 65/min. Ennen tutkimusta potilas saa nitrosuihkeen, joka laajentaa sepelvaltimoita. Tämä tehdään, jotta pienimmätkin suonet erottuisivat kuvissa hyvin.

Jodivarjoaine voi aiheuttaa lämmöntunnetta vartalolla, joka menee nopeasti ohitse. Ennen kuvausta on tärkeää tietää, mikäli joskus aikaisemmin varjoaineesta on tullut yliherkkyysoireita, kuten ihottumaa tai limakalvojen turvotusta.

Itse kuvaus kestää vain muutamia minuutteja, jonka jälkeen vointia seurataan röntgenosaston tiloissa puoli tuntia.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää​ tietokonetomografia tutkimuksesta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  20.9.2019 16.29

sydämen CT; sydämen TT; sepelvaltimoiden TT; sepelvaltimoiden tietokonetutkimus