Toipilasaika sydänleikkauksen jälkeen

Sydänleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä ja kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Omalla aktiivisuudella voi edistää toipumistaan monin tavoin.

Sydänleikkaus on toimenpide, jonka tavoitteena on toimintakyvyn ja elämänlaadun parantaminen. Toipuminen on yksilöllistä ja kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Toipumiseen vaikuttavat mm. ikä, yleiskunto ja vointi ennen leikkausta. Oma aktiivisuus toipilasaikana on tärkeää.

Kotona leikkauksen jälkeen selviää itsenäisesti päivittäisistä toimista kuten peseytymisestä, pukeutumisesta ja haavanhoidosta sekä kevyistä kotiaskareista. Kuntoa voi alkaa kohottaa heti lyhyillä kävelylenkeillä. Ennen kotiin lähtöä fysioterapeutti kertoo liikunnassa ja kuntoutumisessa huomioitavat asiat ja käy läpi toipilasajan rajoitteet.

Toipumisen alkuvaiheessa vointiin vaikuttaa eniten leikkaushaava, joka useimmilla potilailla on keskellä rintalastaa. Rintalastan luutuminen kestää noin kaksi kuukautta. Riuhtaisevia ylävartalon liikkeitä, äkillisiä ponnisteluja ja painavien taakkojen nostamista ja kantamista tulee välttää luutumisen ajan. Haava-alueen iho paranee 2–3 viikossa. Tämän jälkeen voi mennä saunaan. Kotiin lähtiessään potilas saa erillisen haavanhoito-ohjeen osastolta.

Joissakin leikkauksissa haava on kyljessä. Näissä tapauksissa kipua aiheuttavaa liikettä tulee välttää. Toipilasaika on lyhempi, noin 6–8 viikkoa.

Veren hyytymistä hidastava lääkitys läppäleikkauksen jälkeen

Läppäleikkauksen jälkeen potilaalle aloitetaan aina verenhyytymistä hidastava lääkehoito, joka nykyisin on Marevan–lääkitys. Lääkityksen tarkoituksena on hidastaa hieman veren hyytymistä ja estää hyytymien syntyä ja kiinnittymistä läppärakenteeseen. Lääkityksen tehoa seurataan laboratoriokokeilla, joiden perusteella lääke annostellaan.

Jos leikkauksessa on potilaalle laitettu biologinen tekoläppä tai tehty muovausleikkaus läppävuodon vuoksi, Marevan-lääkitystä käytetään kuuriluonteisesti muutaman kuukauden ajan leikkauksen jälkeiseen lopputarkastukseen saakka, eli noin 3-4 kuukautta. Mekaanisen tekoläpän asettamisen jälkeen Marevan-lääkitys on elinikäinen.

Leikkaushaavan hoito

Sydänleikkauksen jälkeen potilaalla on haava useimmiten keskellä rintalastaa, mutta lisäksi voi olla leikkaushaava käsivarressa ja jalassa. Ns mini-invasiivisissa eli vähemmän kajoavissa toimenpiteissä leikkaushaava voi olla kyljessä oikealla tai vasemmalla.

Haava-alueen iho paranee 2- 3 viikon kuluessa. Leikkaushaavaa kannattaa hoitaa huolellisesti, jos siitä haluaa mahdollisimman huomaamattoman. Potilas saa erillisen haavanhoito-ohjeen, joka käydään läpi ennen kotiin lähtöä. Rintahaavassa ei ole näkyviä ompeleita, vaan ne ovat ihon alaisessa kudoksessa ja sulavat pois itsekseen. Jalan tai käden haavassa voi olla ompeleet tai haava-hakaset, jotka poistetaan 2-3 viikon kuluttua leikkauksesta.

Alkuvaiheessa haavan koskettelua tulee välttää. Haava-alueelle voi laittaa ohuelti mietoa perusvoidetta sen jälkeen, kun haava on parantunut ja siinä on rupi. Kesäaikaan leikkaushaavojen arvet kannattaa suojata hyvin auringon valolta vaatetuksella tai aurinkovoiteilla, joissa on reilu suojakerroin. Näin arvesta tulee huomaamattomampi. Jos haavaan kehittyy paksusti arpikudosta, sitä voi hoitaa silikonitaitoksilla tai arven hoitoon tarkoitetuilla geeleillä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

HAAVANHOITOA ASKEL ASKELEELTA

  • Pese kädet!
  • Katso haavaasi esim. peilin avulla joka päivä. Tarkastele haavaa, näkyykö siinä punoitusta, eritystä tai tuntuuko se jostakin kohdasta lämpimältä. Haavan tulee näyttää päivä päivältä paremmalta.
  • Haavaa voi suihkuttaa päivittäin, noin 5 minuuttia kevyellä vesisuihkulla.
  • Kuivaa haava kevyesti taputellen puhtaisiin pyyhkeisiin.
  • Haavaan laitetaan sidos, jos se on kostea ja erittää esimerkiksi kudosnestettä. Jos haava on kuiva, sidoksia ei tarvita.

Lue lisää haavanhoidosta:

Kivun hoito

Tehokas kivun hoito on tärkeä osa toipumista. Sydänleikkauksen jälkeen kipu voi tuntua rintalastalla, mutta myös eri puolilla rintakehää, esimerkiksi selän puolella lapaluiden välissä. Rintakehän haavasta huolimatta pitää pystyä hengittämään tehokkaasti ja ilman kipua.

Kivun hoidossa käytetään esimerkiksi parasetamolia ja/tai muuta sydänpotilaalle sopivaa kipulääkettä kuten tramadolia. Kipulääkityksen tarve on yksilöllistä ja osalla potilaista kipulääke voi olla mukana hoidossa useita viikkoja leikkauksen jälkeen.

Kun kotona pienet arkiaskareet sujuvat ja hengittäminen on kivutonta, kipulääkitys on riittävä. Hyvä kivun hoito parantaa myös yöunen laatua toipilasaikana.

Kivun hoidossa voidaan käyttää myös muita hoitomuotoja kuten rentoutumista ja asentohoitoa. Lue lisää kivun erilaisista hoitovaihtoehdoista Kivunhallintatalosta.

Liikunta edistää toipumista

Liikunta parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä lihasvoimaa ja kestävyyttä, vähentää leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja auttaa kudosten paranemisessa. Lisäksi liikunta vaikuttaa edullisesti useisiin sydäntautien riskitekijöihin. Asteittain lisääntyvä liikunta parantaa sydämen rasituksen sietoa.

Leikkauksen jälkeen liikunta aloitetaan lyhyillä kävelylenkeillä, 2 – 3 kertaa päivässä. Ensin lisätään liikuntakertoja, sitten matkaa ja vasta lopuksi vauhtia. Leikkausta edeltävä peruskunto vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti harjoittelua ja sen tehoa voi lisätä. Kunnon kohentuessa voi palata vähitellen omiin tuttuihin harrastuksiin. Pieni hikoilu ja hengästyminen ovat vain hyväksi.

Lue lisää:

Muualla Terveyskylässä

Leikkauksen jälkeen liikunnan aloittaminen saattaa arveluttaa. Kuntoutumistalosta voit saada hyviä neuvoja.

Omaisen tuki toipumisessa

Leikkauksen jälkeen potilas selviytyy kotona kevyistä arkiaskareista. Mikäli potilas on iäkäs ja asuu yksin, on hoitojakson lopulla harkittava mahdollista kuntoutuspaikkaa ennen kuin potilas selviytyy kotona itsenäisesti.

Usein sydänleikk​aus koskettaa koko potilaan lähipiiriä. Toimenpiteeseen ja toipilasaikaan valmistaudutaan yhdessä. Omaisten tuki ja myötäeläminen ovat tärkeää toipilaalle. Jo ennen leikkausta potilas voi yhdessä läheisensä kanssa pohtia, minkälaista tukea ja apua hän kokee tarvitsevansa kotiutumisen jälkeen.

Muualla Terveyskylässä

Joskus saman kokeneen henkilön kanssa kokemusten jakaminen auttaa selviytymään toipilasaikana. Lue lisää Vertaistalosta.

Jälkitarkastus ja töihin paluu

Jälkitarkastus järjestetään potilaan asuinkunnan sairaalassa yleensä 3–4 kuukauden kuluttua leikkauksesta, riippuen siitä millainen sydänleikkaus on tehty.

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voi palata takaisin työelämään. Mikäli toipuminen ei kuitenkaan tapahdu odotetulla tavalla, jälkitarkastuksen yhteydessä arvioidaan työkyky, kuntoutustarve ja eläkkeelle jäämisen tarpeellisuus.

Sydämen voinnin jatkoseuranta vaihtelee asuinpaikkakunnan ja sydämen vaivan suhteen. Sydänleikkauksen jälkeen on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla säännöllisesti vaikkapa kerran vuodessa esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa. Säännöllisistä kontrolleista kannattaa huolehtia itse varaamalla aika terveyskeskukseen tai työterveyslääkärille hyvissä ajoin.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit

Muualla Terveyskylässä

Sydänkuntoutus on tärkeä osa hoitoa ja toipumista.

Kela järjestää sydänleikkauksessa olleille potilaille kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kuntoutukseen haetaan Kelan lomakkeella ja mukaan tarvitaan lääkärintodistus. Jälkitarkastuksen yhteydessä voi keskustella kuntoutuksesta lääkärin kanssa ja pyytää lähete kuntoutusta varten.

Lue lisää:

Sydänpiirit ja -yhdistykset järjestävät myös kuntoutusta ja erilaisia tiedollisia ja taidollisia sydänpotilaan kursseja ja liikuntaryhmiä.

Lue lisää:

Kuntoutus ja tuki (Sydänliitto)

Arki sydänleikkauksen jälkeen

Sydänleikkauksen jälkeen on mahdollista palata entiseen työhön ja entisiin harrastuksiin. Kuntoutuminen on yksilöllistä, ja joskus vointi voi edetä hitaammin. Väsymys on tavallinen tuntemus toipilasaikana. Lepo on tärkeää ja joskus leikkauksen jälkeen voi esiintyä unihäiriöitä. Hyvä kivunhoito ja säännöllinen liikunta parantavat unen laatua.

Autolla ajoa tulee välttää rintalastan luutumisen ajan, kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen. Reaktionopeus ja asioiden havaitseminen voi myös olla hitaampaa johtuen itse toipumisesta mutta myös erilaisista lääkkeistä. Auton kyydissä voi matkustaa heti, kun pääsee kotiin sairaalasta.

Matkustaminen esimerkiksi lentäen on suositeltavaa vasta lopputarkastuksen jälkeen. Leikkauksessa rintakehälle ei laiteta sellaista materiaalia, joka aiheuttaisi ongelmia lentokenttien turvatarkastuksessa. Junalla tai laivalla matkailua voi harrastaa kun tuntee jaksavansa.

Ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio on sydänpotilaalle tärkeää. Monipuolisesta kotiruuasta saa kaikki tarvitsemansa hivenaineet ja vitamiinit.

Luontaistuotteiden ja ravintolisien käytössä kannattaa kysyä apteekista neuvoa, mikä tuote soveltuu yhteen potilaan käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

Lue lisää:

Mahdollisia ongelmatilanteita

Rytmihäiriötuntemukset ovat tavallisia leikkauksen jälkeen. Jos rytmihäiriötuntemus kestää useita tunteja ja vointi tuntuu huonolta, on käytävä päivystävän lääkärin tarkastuksessa. Lääkehoito on rytmihäiriöissä ensisijainen hoito. Toipumisen edetessä rytmihäiriöalttius vähenee.

Mikäli leikkaushaavassa ilmenee punoitusta, kuumotusta, turvotusta tai siitä erittyy kudosnestettä tai märkää, on haava näytettävä lääkärille esimerkiksi terveyskeskuksessa.

Lievä lämmönnousu on normaalia leikkauksen jälken. Kuume, joka kestää yli kolme päivää, hengenahdistus ja jalkojen voimakas turpoaminen tai voimattomuuden tunne ovat sellaisia muutoksia voinnissa, joiden syy on hyvä selvittää. Yhteyttä voi ottaa omalle terveysasemalle ja varata ajan lääkärille.

Edellinen sivuSeuraava sivu

kuntoutuminen; toipuminen; ruokavalio; rytmihäiriö; lääkehoito; sydänkirurgia; liikunta; kipu; matkailu; haava; sydän

Päivitetty  13.12.2019