Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen tarkoituksena on vähentää sepelvaltimotaudin oireita ja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa. 

​​​ Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen tarkoituksena on vähentää sepelvaltimotaudin oireita ja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa. Ohitusleikkaus ei poista itse sepelvaltimotautia, vaan kyseessä on pitkäaikaissairaus, jonka hoito leikkauksen jälkeenkin vaatii lääkehoitoa ja elämäntapavalinnat ovat edelleen merkityksellisiä.

Leikkauksessa terveellä verisuonella ”rakennetaan” ohitus tukkeutuneen sepelvaltimon rinnalle. Siirteinä voidaan käyttää rinnan sisäseinämän valtimoa, värttinävaltimoa kädestä ja/tai alaraajalaskimoita. Leikkaus kestää noin viisi tuntia. Leikkaustekniikka valitaan potilaskohtaisesti.

Ohitusleikkaus sydän-keuhkokoneen avulla

Ohitusleikkauksessa terveellä valtimo- tai laskimosiirteellä ohitetaan ahtautunut suonenosa, jolloin veri pääsee jälleen kuljettamaan sydänlihakseen happea. Leikkaus tehdään yleensä perinteisellä tavalla rintalastan kautta sydän-keuhkokonetta ja sydämen pysäytystä apuna käyttäen.

Ohitusleikkaus käyvällä sydämellä

Sydämen ohitusleikkaus on mahdollista tehdä myös ilman sydän-keuhkokonetta tietyin edellytyksin. Pieni osa ohitusleikkauksista tehdään tällä tavalla. Tällä tekniikalla voidaan tehdä sepelvaltimoiden ohitukset rintalastan avauksen kautta, vasemmassa kyljessä olevasta viillosta tai lyhyestä yläkeskiviillosta (keskellä rintaa).

Käyvällä sydämellä tehtävä ohitusleikkaus soveltuu erityisen hyvin potilaille, joille sydän-keuhkokoneen käyttöön liittyy suuri komplikaatioiden riski. Tällaisia potilaita ovat esim. munuaisten vajaatoimintaa tai aivoverenkiertohäiriöitä sairastavat potilaat, tai ne, joilla on runsaasti kalkkeutunut nouseva aortta.


Seuraava sivu

 


sydänsairaus; I25 Pitkäaikainen iskeeminen sydänsairaus; sepelvaltimotauti; sydän; sepelvaltimoiden ohitusleikkaus

Päivitetty  6.11.2018 11.37