Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen tarkoituksena on vähentää sepelvaltimotaudin oireita ja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa. 

​​​​​​​​Ohitusleikkaus ei poista itse sepelvaltimotautia, vaan kyseessä on pitkäaikaissairaus, jonka hoito leikkauksen jälkeenkin vaatii lääkehoitoa ja elämäntapavalinnat ovat edelleen merkityksellisiä.​

Ohitusleikkauksessa​ terveellä verisuonella ”rakennetaan” ohitus tukkeutuneen sepelvaltimon rinnalle. Ohituksia tehdään yleensä useita riippuen ahtaumien määr​ästä. Ohitussiirteinä voidaan käyttää rinnan sisäseinämän valtimoa, värttinävaltimoa kädestä ja/tai alaraajalaskimoita. Leikkaus kestää noin viisi tuntia. Leikkaustekniikka valitaan yksilöllisesti.

Useimmiten ohitusleikkaus tehdään rintalastan avauksen kautta ja siinä käytetään apuna sydän-keuhkokonetta ja sydämen pysäytystä.

Pieni osa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksista on mahdollista tehdä ilman sydän-keuhkokoneen apua käyvällä sydämellä. Tekniikka soveltuu silloin, jos sydän-keuhkokoneen käyttöön liittyy suuri komplikaatioiden riski, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, runsaasti kalkkeutunut nouseva aortta tai aivoverenkiertohäiriö.

Seuraava sivu

 


sydänsairaus; I25 Pitkäaikainen iskeeminen sydänsairaus; sepelvaltimotauti; sydän; sepelvaltimoiden ohitusleikkaus

Päivitetty  27.12.2019