Ennen leikkausta

Sydänleikkausta odottaessa on hyvä valmistautua toimenpiteeseen huolehtimalla nykyisen toimintakyvyn säilyttämisestä sekä hyvästä hampaiden hoidosta.

​Sydänleikkaukseen valmistautuminen

Leikkausta odottaessa on hyvä valmistautua toimenpiteeseen. Nykyisen toimintakyvyn säilyttämisestä on etua. Potilas voi harrastaa sellaista liikuntaa, joka tuntuu mielekkäältä eikä aiheuta oireita. Leikkausta edeltävä, oman voinnin rajoissa toteutettu säännöllinen liikunta ylläpitää toimintakykyä ja lihaskuntoa. Suuri osa potilaista voi käydä normaalisti töissä ennen leikkausta.

Hammashoito on sydänpotilaalle tärkeätä. Mikäli edellisestä hammaslääkärin tarkastuksesta on kulunut yli vuosi, on leikkausta odottaessa hyvä varata aika hammaslääkäriin. Ennen sydänleikkausta on tärkeätä, että kaikki suussa olevat aktiiviset tulehduspesäkkeet on hoidettu. Usein näiden toteamiseksi tarvitaan röntgenkuvaus hampaistosta ja niiden juurista.

Video: Tie sydämeen käy suun kautta

 
 

Leikkausta edeltävä päivä

Potilas tulee käymään sairaalassa ennen leikkausta. Toimenpiteen tekevä sydänkirurgi ja nukutuslääkäri tapaavat potilaan ja kertovat tulevasta leikkauksesta. Lisäksi sairaanhoitajan ja fysioterapeutin kanssa käydään läpi hoitojaksoa, toipumista, kuntoutusta sekä muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä.

Osa potilaista jää sovitusti vuodeosastolle leikkausta edeltävänä päivänä. Potilas saa hoitajalta ohjeet leikkauspäivän aamua varten.

Käyntiin kannattaa varata aikaa useampi tunti. Omainen tai tukihenkilö voi olla käynnillä mukana. Yhteyshenkilönä toimivan omaisen yhteystiedot on hyvä ilmoittaa tässä yhteydessä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  18.8.2017 13.53

sydänsairaus; sydänkirurgia; hampaidenhoito; sydän; vuodeosastohoito

Sydänleikkausta edeltävä voinnin rajoissa toteutettu säännöllinen liikunta ylläpitää toimintakykyä ja lihaskuntoa. Suuri osa potilaista voi käydä normaalisti töissä ennen leikkausta.

 

HUS logoTAYS lohoOYS logoKYS logoTYKS logo