Ennen leikkausta

Sydänleikkausta odottaessa kannattaa ylläpitää nykyistä toimintakykyä, hankkia tietoa leikkauksesta ja toipumisesta sekä  huolehtia hyvästä suun ja hampaiden kunnosta.

​​​​​​​​​​Sydänleikkaukseen valmistautuminen

Leikkausta odottaessa voi valmistautua toimenpiteeseen monin tavoin. Tärkeintä on säilyttää nykyinen toimintakyky. Sellaista liikuntaa voi harrastaa, joka tuntuu mielekkäältä eikä aiheuta oireita. Leikkausta edeltävä, oman voinnin rajoissa toteutettu säännöllinen liikunta ylläpitää toimintakykyä ja lihaskuntoa. Suuri osa voi käydä normaalisti töissä ennen leikkau​​sta.

Leikkaukseen tulo pelottaa ja jännittää lähes kaikkia. Sydänleikkauksen tarkoituksena on helpottaa sairauden aiheuttamia oireita ja parantaa toimintakykyä. Siksi monelle leikkaus voi olla helpotus. Pelkoa ja jännitystä voi helpottaa monin tavoin.

Lue lisää leikkaukseen liittyvän pelon lievittämisestä:
Leikkaukseen -talo: Jos leikkaukseen tuleminen jännittää.​

Stressin lievitykseen ja mielen hyvinvointiin löydät työkaluja Mielenterveystalon Omahoito-ohjelmista.
TYYNI - Hyväksyvä tietoinen läsnäolo​

Suun ja hampaiden terveys on sydänpotilaalle tärkeätä. Mikäli edellisestä hammaslääkärin tarkastuksesta on kulunut yli vuosi, on leikkausta odottaessa hyvä varata aika hammaslääkäriin. Ennen sydänleikkausta on hoidettava kaikki suussa olevat aktiiviset tulehduspesäkkeet. Usein näiden toteamiseksi tarvitaan röntgenkuvaus hampaistosta ja niiden juurista.

Leikkausta edeltävä käynti

Leikkauksen tekevästä sairaalasta riippuen järjestetään leikkausta edeltävästi vastaanottokäynti, jolloin toimenpiteen tekevä sydänkirurgi ja nukutuslääkäri kertovat tulevasta leikkauksesta. Lisäksi sairaanhoitajan ja fysioterapeutin kanssa käydään läpi hoitojaksoa, toipumista, kuntoutusta sekä muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Omainen tai tukihenkilö voi yleensä olla käynnillä mukana.

Osa potilaista jää sovitusti vuodeosastolle leikkausta edeltävänä päivänä. Potilas saa hoitajalta ohjeet leikkauspäivän aamua varten.

Leikkausta edeltävään käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa ja vaikka kirjoittaa muistiin niitä asioita, jotka askarruttavat mieltä.

Muualla Terveyskylässä

Löydät lisää vinkkejä leikkaukseen valmistautumiseenLeikkaukseen tulijan talosta.​

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


sydänsairaus; sydänkirurgia; hampaidenhoito; sydän; vuodeosastohoito

Päivitetty  6.9.2019 7.49