Aorttaläppäleikkaus

Aorttaläppäleikkaus on yksi yleisimmistä läppäleikkauksista ja se tehdään yleensä avosydänleikkauksessa. Sydänkeuhkokone huolehtii sydämen tehtävästä sen ajan, kun läppää käsitellään.

​​​​​​​​​Aorttaläppäleikkaus tehdään yleensä avosydänleikkauksessa rintalastan keskellä olevan haavan kautta sydän-keuhkokonetta apuna käyttäen. Sydänkeuhkokone huolehtii sydämen tehtävästä sen ajan, kun läppää käsitellään.

Aorttaläppäleikkauksessa oma ahtaunut eli kalkkeutunut aorttaläppä korvataan joko mekaanisella tai biologisella tekoläpällä. Biologisten tekoläppien materiaalina on yleensä käytetty käsiteltyä sian aorttaläppää tai naudan sydänpussia. Mekaaninen tekoläppä voi olla valmistettu esimerkiksi pyrolyyttisestä hiilikuidusta. Biologiset tekoläpät soveltuvat parhaiten iäkkäämmille, esimerkiksi yli 65 vuotta täyttäneille​.

Aorttatekoläppä voidaan asentaa katetrin avulla suonen-sisäisesti paikoilleen, jos riskit avosydänleikkauksen suhteen arvioidaan liian korkeiksi. Asennus tehdään joko reisivaltimon kautta tai sydämen kärjen läpi vasemmasta kyljestä tehtävän pienen leikkausviillon kautta. Uusimpana reittinä voidaan käyttää myös nousevaa aorttaa, jolloin joudutaan tekemään lyhyt rintalastan avaus. Läppä asennetaan paikoilleen pallokatetrin avulla. Tämä TAVI-toimenpide (Transcatheter Aortic-Valve Implantation) tehdään ilman sydänkeuhkokoneen apua ja potilas on yleensä hereillä toimenpiteen aikana.

Viallinen läppä voidaan hoitaa myös korjausleikkauksella eli plastialla, jos diagnoosina on aorttaläpän vuoto. Korjausleikkauksessa läppää ja aorttasuonen tyveä käsitellään siten, että läpästä tulee pitävä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


sydänsairaus; aortta; sydänkirurgia

Päivitetty  27.12.2019 15.22