Aorttaläppäleikkaus

Aorttaläppäleikkaus on yksi yleisimmistä läppäleikkauksista ja se tehdään yleensä avosydänleikkauksessa. Sydänkeuhkokone huolehtii sydämen tehtävästä sen ajan, kun läppää käsitellään.

Aorttaläppäleikkaus on yksi yleisimmistä läppäleikkauksista. Se tehdään yleensä avosydänleikkauksessa rintalastan keskellä olevan haavan kautta sydän-keuhkokonetta apuna käyttäen. Sydänkeuhkokone huolehtii sydämen tehtävästä sen ajan, kun läppää käsitellään.

Jos potilaalla on aorttaläppäahtauma, leikkauksessa potilaan oma läppä korvataan joko mekaanisella tai biologisella tekoläpällä. Biologisten tekoläppien materiaalina on yleensä käytetty käsiteltyä sian aorttaläppää tai naudan sydänpussia. Mekaaninen tekoläppä voi olla valmistettu esimerkiksi pyrolyyttisestä hiilikuidusta. Biologiset tekoläpät soveltuvat parhaiten iäkkäämmille, esimerkiksi yli 65 vuotta täyttäneille, potilaille.

Korkean riskin potilaille aorttaläpän voi asentaa katetrin avulla suonensisäisesti. Asennus tehdään joko reisivaltimon kautta tai sydämen kärjen läpi vasemmasta kyljestä tehtävän pienen viillon kautta. Uusimpana reittinä voidaan käyttää myös nousevaa aorttaa, jolloin tehdään lyhyt rintalastan avaus. Läppä asennetaan paikoilleen pallokatetrin avulla. Tämä TAVI-toimenpide (Transcatheter Aortic-Valve Implantation) tehdään ilman sydän-keuhkokoneen apua ja potilas on usein hereillä toimenpiteen aikana.

Viallinen läppä voidaan hoitaa myös korjausleikkauksella eli plastialla, jos diagnoosina on läpän vuoto. Korjausleikkauksessa läppää käsitellään siten, että läpästä tulee pitävä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


sydänsairaus; aortta; sydänkirurgia

Päivitetty  7.8.2017 10.21