Aorttaleikkauksen jälkeen

Toipuminen aorttaleikkauksesta kestää yleensä kahdesta kolmeen viikkoa. Toimenpiteestä riippuen toipilasaika voi olla myös lyhyempi.

​​Välittömästi leikkauksen jälkeen hoito jatkuu useimmiten teho-osastolla vähintään vuorokauden ajan ja sen jälkeen kirurgisella vuodeosastolla. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, yleensä leikkauksen jälkeisenä päivänä, aloitetaan kuntoutuminen ensin hengitysharjoitusten avulla ja voinnin kohotessa vähitellen liikkumista lisäten osastolla. Sairaalahoitojakso toimenpiteestä ja hoitolaitoksesta riippuen on yleensä viikon mittainen. Tavoitteena on, että kotona potilas selviytyy itsenäisesti pienistä päivittäisistä toimista. Kaikkiaan toipumiseen on hyvä varata aikaa kolme kuukautta. Raskaita ponnisteluja tulee välttää 6-8 viikkoa leikkauksen jälkeen.

<

>Päivittäinen liikunta nopeuttaa toipumista kaikista toimenpiteistä. Yleiskunnon kohottaminen on helpointa aloittaa lyhyillä kävelylenkeillä. Ennen kotiutumista vuodeosastolta fysioterapeutti ohjaa liikunnan aloittamisessa.

Haavan hoidosta annetaan yksityiskohtaiset ohjeet kotiutuessa. Haava-alueen iho paranee noin 2-3 viikkoa. Haavan koskettelua käsin tulee välttää.

Tehokas kivun hoito on tärkeä osa toipumista. Kipua voi tuntua eri puolilla kehoa. Haavasta huolimatta pitää pystyä hengittämään tehokkaasti. Kotiin lähtiessä potilas saa kipulääkereseptit ja ohjeet lääkkeen käytöstä. Kipulääkettä tulee käyttää kotona niin pitkään, että tavalliset arkiaskareet sujuvat ja hengittäminen on kivutonta. Lue lisää kivunhoidosta: Kipu leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen terveelliset elämäntavat, tupakoinnin lopettaminen ja liikunta edistävät toipumista ja auttavat mm. verenpaineen hallinnassa. Määrättyjen lääkkeiden ottaminen säännöllisesti ohjeiden mukaan on osa potilaan omaa hoitoa ja kuuluu olennaisena osana aortan sairauksien hoitoon. Sairausloma aorttaleikkauksen jälkeen on yleensä 2-3 kuukautta toimenpiteestä ja työn luonteesta ja rasittavuudesta riippuen. Sairauslomatodistus kirjoitetaan osastolta kotiutuessa.

Toipumisesta voi lukea lisää: Leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen aortan kokoa ja proteesia seurataan säännöllisesti tietokonetomografiak​uvauksin oman asuinalueen sairaalan poliklinikalla. Joissakin tapauksissa seurantaa voidaan jatkaa leikkauksen tehneessä yksikössä. Lopputarkastuksen yhteydessä on hyvä kysyä, missä vaiheessa voi palata entisiin liikuntaharrastuksiin.

Edellinen sivu

 
 

Päivitetty  30.4.2019 10.02