Oireet

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä. Oireena voi olla myös hengenahdistusta, närästystä, väsymystä ja pahoinvointia.

Epävakaassa sepelvaltimotaudissa oireita tulee jo pienessä rasituksessa ja jopa levossa. Kohtausten voimakkuus ja tiheys vaihtelee potilaskohtaisesti.

Pahimmassa tapauksessa sepelvaltimon seinämään kertynyt ahtauma voi revetä, jolloin repeämän kohdalle syntyvä hyytymä tukkii sepelvaltimon. Näin syntyy sydäninfarkti eli sydänveritulppa. Kyseessä on aina uhkaava tilanne joka vaatii välitöntä hoitoa.

Vakaassa sepelvaltimotaudissa oire voi ilmaantua rasituksessa tai voimakkaan tunnereaktion yhteydessä. Yleensä oire ilmaantuu samankaltaisena, kun rasitus nousee tasolle, jossa se aiheuttaa hapenpuutetta sydänlihakseen.

Tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä, mikä pysäyttää liikkumisen. Oireena voi olla myös hengenahdistusta, närästystä sekä yleistä väsymyksen- ja pahoinvoinnintunnetta.

RINTAKIPUKOHTAUS!

- OIREIDEN KESTO 5 MINUUTTIA, EIKÄ NITROA KÄYTÖSSÄ, SOITTO 112

- JOS NITROVALMISTE KÄYTÖSSÄ: OTA NITROVALMISTETTA 3 KERTAA 5 MINUUTIN VÄLEIN. JOS OIREET EIVÄT 15 MINUUTISSA HELPOTA, SOITTO 112


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty 19.5.2017 17:21