Verenpaine

​​​​​​​Verenpaine tarkoittaa suurimmissa valtimoverisuonissa olevaa painetta, joka syntyy sydämen supistuessa ja pumpatessa verta eteenpäin valtimoihin. Sen ansiosta veri kiertää elimistössä.

​​​​​​​​​​​​​​Veri kuljettaa happea ja ravinteita kudoksiin ja kuona-aineita niistä pois. Verenpaineeseen vaikuttavat muun muassa sydämen pumppaustoiminta, verenkierrossa oleva nestemäärä ja ääreisverenkierron vastus. Elimistön eri mekanismit osallistuvat verenpaineen säätelyyn.

Verenpaine vaihtelee kuormituksen mukaan ja vuorokauden eri aikoina. Tilapäinen vaihtelu on normaalia. Liikkuessa, jännittäessä ja suuttuessa verenpaine nousee, ja levossa laskee. Elimistölle vahinkoa syntyy, kun verenpaine on jatkuvasti koholla.

pic ​Verenpaineen mittaaminen​

Verenpainetason saa selville vain mittaamalla. Kotimittaus on luotettava, kun verenpainemittari ja mittaustekniikka ovat kunnossa.​


pic Verenpaineen luokittelu

Verenpainetta luokitellaan kahden luvun, ”yläpaineen” ja ”alapaineen” perusteella. Tutkimusten mukaan ihanteelliseen verenpainetasoon liittyy vähiten sairastuvuutta.​


pic Kohonnut verenpaine​

​Verenpaine on koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän. Vaikka kohonnut verenpaine ei tunnu, sen seuraukset ovat vakavat ja hoito tärkeää.

pic Kohonneen verenpaineen hoito

​Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti terveellisillä elintavoilla. Jos verenpaine ei laske riittävästi terveellisillä elämäntavoilla, tarvitaan rinnalle lääkehoitoa.


 

Päivitetty  28.2.2019