Synnynnäiset sydänviat

Synnynnäiset sydänviat vaativat pääsääntöisesti seurantaa läpi elämän. Lievimmät viat eivät kuitenkaan vaadi seurantaa. Jos lievempi vika huomataan vasta aikuisiällä, se voidaan monesti korjata katetritekniikalla.

​​​

Ensimmäinen käynti aikuiskardiologian puolelle varataan yleensä lastenkardiologin suosituksen mukaan. Mikäli sydäntilanne on vakaa eikä erityisiä oireita ilmene, kontrollivälit voivat harveta aikuispuolella. Osaa potilaista seurataan kotipaikkakuntaa lähimmässä yliopisto- tai keskussairaalassa ja osalle suunnitellaan yhteisseuranta, siten että joka toinen käynti on omassa sairaalassa ja joka toinen synnynnäisten sydänvikojen erikoispoliklinikalla. Yhteisseurattavilla potilailla on pääsääntöisesti kaikkein vaikeimmat sydänviat (yksikammioinen sydän, sydämensiirtoharkinnassa olevat, jne.) 

Kaikki synnynnäisten sydänvikojen leikkaukset ja vaativimmat katetritoimenpiteet sekä osa tutkimuksista on keskitetty harvinaisuutensa vuoksi HYKS:n Meilahden sairaalaan.​

Oireita, joiden ilmaantuessa on otettava yhteys terveydenhuoltoon: 

  • Uusi, usein ilmenevä rytmihäiriö, hengenahdistus, rintakipu, turvotukset, epätavallinen väsymys ilman muuta selittävää syytä, huimaus, pyörtymisen tunne tai pyörtyminen. 
  • Ole ensisijaisesti yhteydessä lähimpään tahoon, jossa olet seurannassa sydänvian vuoksi. Mikäli et ole säännöllisessä seurannassa, hakeudu terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon, josta sinut tarvittaessa lähetetään jatkotutkimuksiin. 
  • Mikäli oireet ovat voimakkaita tai pitkäkestoisia hakeudu lähimpään päivystykseen tai soita 112.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää synnynnäisistä sydänvioista Lastentalon ja Nuortentalon sivuilta. Lisä​tieto myöskin Harvinaissairauksien talosta.


 

Päivitetty  15.10.2019