Painon, verenpaineen ja sykkeen seuranta

Painon, verenpaineen ja sykkeen seuranta kuuluvat sydämen vajaatoimintapotilaan omaseurantaan. Ota rutiiniksi kirjata seurantaan liittyvät mittausarvot sekä vointiisi liittyvät huomiot.

​​Painon seuranta

Painon seurannan tarkoituksena on havaita ajoissa liiallisen nesteen kertyminen elimistöön.

Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa painon seuranta päivittäin on tärkeää. Voinnin tasaannuttua tai kun oireita ei enää ole, riittää punnitus kahdesti viikossa.

On tärkeää että, punnitset itsesi aamuisin

 • ennen pukeutumista
 • ennen aamupalaa
 • virtsaamisen jälkeen
 • käyttäen samaa vaakaa
 • kirjaten mittaustuloksen
Mikäli painosi nousee​​​​ yli 2 kiloa 3-7 päivän aikana, on syytä toimia!
 • Oletko saanut ohjeet lääkäriltäsi nesteenpoistolääkkeen annosteluun?
 • Jos olet, niin hyvä! Toimi sen mukaisesti.
 • Jos et, niin ota yhteyttä omaan hoitajaasi, jos painosi nousee.
 • Mikäli painon nousu ja hengenahdistus lisääntyvät lääkityksen lisäämisen jälkeen, ota yhteyttä omahoitajaasi.

Verenpaine

Verenpaineen ja sydämen sykkeen seurannan tarkoitus on ohjata lääkehoitoa.

Korkea verenpaine

 • on usein sydämen vajaatoiminnan syy
 • on erityisen haitallista sydämen vajaatoimintaa sairastavalle
 • lisää aivoinfarktin riskiä
 • lisää sepelvaltimotaudin riskiä

Verenpaineen aktiivinen omahoito ja lääkehoito ovat siksi tärkeää.

Sydämen vajaatoiminta saattaa alentaa verenpainetta ja toisaalta vajaatoimintaa hoitavat lääkkeet alentavat sitä entisestään. Matala verenpainelukema ilman siihen liittyviä oireita ei ole kuitenkaan huolestuttavaa.

Lue lisää:

Verenpaine (Sydänsairaudet)

Syke

Nopea, liian hidas tai epäsäännöllinen syke voivat vaikeuttaa sydämen vajaatoimintaa. Normaalirytmissä, eli sinusrytmissä olevalle syketavoite on levossa noin 60-70/minuutti.

Eteisvärinäksi kutsuttu rytmihäiriö on yleinen sydämen vajaatoimintaa sairastavalla ja voi vaikeuttaa vajaatoiminnan oireita.

On tärkeää, että opit tunnustelemaan sykkeesi ja voit havaita rytmihäiriön sen ilmaantuessa.

Lue lisää:

Eteisvärinä (flimmeri)

Kysymyksiä painosta

Painoni on noussut 10 kg puolen vuoden aikana, mistä tiedän, olenko lihonut vai johtuuko painon nousu nesteen kertymisestä?

Vastaus: Pitkällä aikavälillä painoa voi tulla lisää johtuen nesteen kerääntymisestä tai sitten lihomisen seurauksena. Useimmiten nesteen kerääntymiseen viittaavat myös muut oireet, kuten hengenahdistuksen lisääntyminen sekä turvotukset elimistössä. Lihominen johtuu usein fyysisen aktiviteetin vähenemisestä, jolloin myös ravinnosta saatavan energian tarve vähenee.

Painoni on tippunut takaisin normaalipainoon, nesteenpoistolääkityksen lisäyksen takia. Pala​anko entiseen annosteluun?

Vastaus: Kyllä. Useimmiten nesteenpoistolääkitystä nostetaan tilapäisesti ja painon palattua normaalilukemiin, voit palata lääkkeen normaaliannosteluun. Mikäli nestettä kuitenkin pyrkii jatkuvasti kerääntymään, tulee sinun keskustella lääkärisi kanssa lääkityksen tarkistamiseksi

Kysymyksiä verenpaineesta ja sykkeestä

Sairastan sydämen vajaatoimintaa ja verenpaineet ovat viime aikoina olleet 98/58. Pitääkö olla huolissaan?

Vastaus: Mikäli matalahkoon verenpaineeseen ei liity huonoa oloa, ei tarvitse olla huolissaan.

Pulssini tuntuu olevan nopea (noin 100/ minuutissa) ja välillä tuntuu epämiellyttävää tykyttelyä rinnassa. Lääkäri ei ole ollut aiemmin huolestunut minun sykkeestä. Pitääkö minun tehdä jotakin?

Vastaus: Nopea syketaajuus voi kertoa eteisvärinästä. Se on tavallinen rytmihäiriö sydämen vajaatoimintaa sairastavalla, sitä esiintyy vähintäänkin neljäsosalla potilaista. Eteisvärinä tuntuu usein epäsäännöllisenä sykkeenä ranteesta tai kaulalta. Nopea syketaajuus voi vaikeuttaa vajaatoimintaoireita. Eteisvärinään liittyy myös veren hyytymiseen liittyvä riski, kun sydämen eteiset eivät "pumppaa" värinän aikana tehokkaasti. Käy lääkärissä, jossa otetaan sydänfilmi (EKG) rytmihäiriön tarkentamiseksi.

Painon, verenpaineen ja sykkeen seuranta

Kirjaa paino, verenpaine ja syke seurantavihkoosi päivittäin. Voit käyttää päiväkirjaa seurannan apuna. Voit kirjata myös muita huomioita, kuten turvotukset tai arkeen liittyvät huomioinnit, joilla on vaikutusta vointiisi.

Älypuhelimeen on myös ladattavisssa ilmaiseksi erilaisia sovelluksia, joihin voit tallentaa terveystietoa kuten verenpaine- ja syketiedot.

Jos sinulla on käytössäsi älypuhelin, voit ottaa käyttöön Terveyskylästä tutun Motivisti-mobiilisovelluksen, joka muistuttaa sinua aamuisin mittaamaan painon. Lataa Motivisti sovellus.

Jos haluat käyttää lomaketta painon ja voinnin seurannnan kirjaamisessa, niin lataa tästä Sydämen vajaatoimintapotilaan omaseuranta (PDF)

Sykkeen tunnustelu ran​teesta

Istu tai lepää rauhallisesti paikallasi. Kokeile mistä tunnet sykkeesi parhaiten. Usein syke tuntuu helpoiten, kun painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula.

Lue lisää:

Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi (Sydänliitto)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


eteisvärinä; sydämen vajaatoiminta; itsehavainnointi; rytmihäiriö; paino; pulssi; verenpaine; itsehoito; syke

Päivitetty  28.11.2019