Painon, verenpaineen ja sykkeen seuranta

Painon, verenpaineen ja sykkeen seuranta kuuluvat sydämen vajaatoimintapotilaan omaseurantaan. Ota rutiiniksi kirjata seurantaan liittyvät mittausarvot sekä vointiisi liittyvät huomiot.

​Painon seuranta

Painon seurannan tarkoituksena on havaita ajoissa liiallisen nesteen kertyminen elimistöön.

Nainen astuu vaa´alle 

Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa painon seuranta päivittäin on tärkeää. Voinnin tasaannuttua tai kun oireita ei enää ole, riittää punnitus kahdesti viikossa.

On tärkeää että, punnitset itsesi aamuisin

 • ennen pukeutumista
 • ennen aamupalaa
 • virtsaamisen jälkeen
 • käyttäen samaa vaakaa
 • kirjaten mittaustuloksen

Mikäli painosi nousee yli 2 kiloa 3-7 päivän aikana, on syytä toimia!

 • Oletko saanut ohjeet lääkäriltäsi nesteenpoistolääkkeen annosteluun?
 • Jos olet, niin hyvä! Toimi sen mukaisesti.
 • Jos et, niin ota yhteyttä omaan hoitajaasi, jos painosi nousee.
 • Mikäli painon nousu ja hengenahdistus lisääntyvät lääkityksen lisäämisen jälkeen, ota yhteyttä omahoitajaasi.

Kysymyksiä painon seurannasta

Painoni on noussut 10 kg puolen vuoden aikana, mistä tiedän, olenko lihonut vai johtuuko painon nousu nesteen kertymisestä?

Vastaus: Pitkällä aikavälillä painoa voi tulla lisää johtuen nesteen kerääntymisestä tai sitten lihomisen seurauksena. Useimmiten nesteen kerääntymiseen viittaavat myös muut oireet, kuten hengenahdistuksen lisääntyminen sekä turvotukset elimistössä. Lihominen johtuu usein fyysisen aktiviteetin vähenemisestä, jolloin myös ravinnosta saatavan energian tarve vähenee.

pic

Painoni on tippunut takaisin normaalipainoon, nesteenpoistolääkityksen lisäyksen takia. Palaanko entiseen annosteluun?

Vastaus: Kyllä. Useimmiten nesteenpoistolääkitystä nostetaan tilapäisesti ja painon palattua normaalilukemiin, voit palata lääkkeen normaaliannosteluun. Mikäli nestettä kuitenkin pyrkii jatkuvasti kerääntymään, tulee sinun keskustella lääkärisi kanssa lääkityksen tarkistamiseksi.

Harjoitus 1. Painon ja verenpaineen seuranta

Kirjaa paino seurantavihkoosi päivittäin.

Voit käyttää päiväkirjaa painon seurannan apuna. Kirjaa siihen myös muita arvoja, kuten verenpaine ja sydämen syke. Voit kirjata myös muita  huomioita, kuten turvotukset tai arkeen liittyvät huomioinnit, joilla on vaikutusta vointiisi.

Älypuhelimeen on myös ladattavisssa ilmaiseksi erilaisia sovelluksia, joihin voit tallentaa terveystietoa kuten verenpaine- ja syketiedot.

Jos sinulla on käytössäsi älypuhelin, voit ottaa käyttöön Terveyskylästä tutun Motivisti-mobiilisovelluksen, joka muistuttaa sinua aamuisin mittaamaan painon. Voit asettaa itsellesi oman tehtävän: Mittaa aamupaino ja ajasta Motivisti muistuttamaan painon seurannasta sopivaan aikaan aamusta. Lataa Motivisti.

Jos haluat käyttää lomaketta painon ja voinnin seurannnan kirjaamisessa, niin lataa tästä Sydämen vajaatoimintapotilaan omaseuranta (PDF)

Nainen mittaa verenpainetta

Verenpaine

Verenpaineen ja sydämen sykkeen seurannan tarkoitus on ohjata lääkehoitoa.

Korkea verenpaine

 • on usein sydämen vajaatoiminnan syy
 • on erityisen haitallista sydämen vajaatoimintaa sairastavalle
 • lisää aivoinfarktin riskiä
 • lisää sepelvaltimotaudin riskiä

Verenpaineen aktiivinen omahoito ja lääkehoito ovat siksi tärkeää.

Sydämen vajaatoiminta saattaa alentaa verenpainetta ja toisaalta vajaatoimintaa hoitavat lääkkeet alentavat sitä entisestään. Matala verenpainelukema ilman siihen liittyviä oireita ei ole kuitenkaan huolestuttavaa.

Lue lisää:

Verenpaine (Sydänsairaudet)

Verenpaineen tavoitetaso

Verenpaineen ihanteellisena ylärajana voidaan pitää 120/80mmHg ja verenpaine on selvästi kohonnut, kun se on yli 140/90mmHg.

Sydämen vajaatoimintapotilaalla verenpaineen tavoitearvo määritellään yksilöllisesti. Tiedätkö sinä oman tavoitetasosi?


 

Syke

Nopea, liian hidas tai epäsäännöllinen syke voivat vaikeuttaa sydämen vajaatoimintaa. Normaalirytmissä, eli sinusrytmissä olevalle syketavoite on levossa noin 60-70/minuutti.

Eteisvärinä

Rytmihäiriö voi horjuttaa ennestään heikentynyttä sydämen pumppauskykyä. Eteisvärinäksi kutsuttu rytmihäiriö on yleinen sydämen vajaatoimintaa sairastavalla ja voi vaikeuttaa vajaatoiminnan oireita.

Eteisvärinä sydänfilmissä

On tärkeää, että opit tunnustelemaan sykkeesi ja voit havaita rytmihäiriön sen ilmaantuessa. Eteisvärinä varmistetaan aina EKG:n perusteella. Sydämen eteisvärinän hoitoon on kiinnitettävä huomiota. Pysyvässä eteisvärinässä syketaajuus pyritään pitämään tietyissä rajoissa, levossa syketaajuuden tulisi olla 60- 100/min.

Hankalaoireisen kohtauksittaisen eteisvärinän hoitoon voidaan tehdä myös toimenpidehoitoja. Hyytymistä ehkäisevä lääkitys on tarpeen aivoinfarktiriskin pienentämiseksi.

Lue lisää:

Eteisvärinä (Sydänsairaudet)

Sydämen rakenne ja toiminta (Sydänsairaudet)

Harjoitus 1. Verenpaineen mittaus

Oletko hankkinut jo verenpainemittarin kotiisi?

Opettele nyt säännöllinen, oikeaoppinen verenpaineen mittaus Sydänliiton ohjeiden mukaan ja kirjaa se päiväkirjaasi.

Lue lisää:

Verenpaineen omaseuranta (Sydänliitto)

Voit käyttää tietojen tallennukseen myös haluamaasi mobiilisovellusta, matkapuhelimen muistiotoimintoa tai tablettitietokonetta. On tärkeää, että lukemat kulkevat mukanasi lääkärillä ja hoitajalla käydessäsi.

Harjoitus 2. Sykkeen mittaus

Oletko harjoitellut sydämen sykkeen tunnustelua?

Pulssin tunnustelu.jpg

Istu tai lepää rauhallisesti paikallasi. Kokeile mistä tunnet sykkeesi parhaiten. Usein syke tuntuu helpoiten, kun painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula.

Tarkkaile ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Huomaat rytmin muuttumisen paremmin, jos lasket lyönnit ääneen tai sanot "hep" joka sykäyksellä.

Lue lisää:

Opettele tunnustelemaan tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi (Sydänliitto).

Kysymyksiä verenpaineesta ja sykkeestä

Sairastan sydämen vajaatoimintaa ja verenpaineet ovat viime aikoina olleet 98/58. Pitääkö olla huolissaan?

Vastaus: Mikäli matalahkoon verenpaineeseen ei liity huonoa oloa, ei tarvitse olla huolissaan.

pic

Pulssini tuntuu olevan nopea (noin 100/ minuutissa) ja välillä tuntuu epämiellyttävää tykyttelyä rinnassa. Lääkäri ei ole ollut aiemmin huolestunut minun sykkeestä. Pitääkö minun tehdä jotakin?

Vastaus: Nopea syketaajuus voi kertoa eteisvärinästä. Se on tavallinen rytmihäiriö sydämen vajaatoimintaa sairastavalla, sitä esiintyy vähintäänkin neljäsosalla potilaista. Eteisvärinä tuntuu usein epäsäännöllisenä sykkeenä ranteesta tai kaulalta. Nopea syketaajuus voi vaikeuttaa vajaatoimintaoireita. Eteisvärinään liittyy myös veren hyytymiseen liittyvä riski, kun sydämen eteiset eivät "pumppaa" värinän aikana tehokkaasti. Käy lääkärissä, jossa otetaan sydänfilmi (EKG) rytmihäiriön tarkentamiseksi.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  8.3.2019 7.39

eteisvärinä; sydämen vajaatoiminta; itsehavainnointi; rytmihäiriö; paino; pulssi; verenpaine; itsehoito; syke