Oireiden ja elämänlaadun seuranta

Sydämen vajaatoiminnan aiheuttamat oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. On tärkeää, että tiedät, mitä oireita siihen voi liittyä ja tunnistat niitä omassa kehossasi.

Oireiden tarkkailun avulla arvioidaan lääkehoidon tehoa, sydänsairauden vaikeutta sekä tarvetta tehdä muutoksia hoitoon.

pic

 

Päiväkirja oireiden seurannassa

Harjoittele seuraavan tehtävän avulla arvioimaan säännöllisesti sydämen vajaatoiminnan oireiden esiintymistä ja vaikutusta elämääsi. Keskustele jo ennakkoon oman hoitajasi kanssa siitä, kuinka sinun tulee reagoida oireiden vaikeutumiseen. Kirjaa harjoituksessa saamasi pistemäärä säännöllisesti päiväkirjaasi, jolloin voit huomata muutoksen.

Harjoittele seuraamaan oireitasi

Turvotusten tarkkailu ja hoito

Sydämen vajaatoiminnan takia elimistöön kertyy herkästi nestettä, mikä näkyy turvotuksina alaraajoissa ja/tai keskivartalolla sekä painon nousuna.

Alaraajojen turvotusta on helppo seurata painamalla peukalolla sääriluun päältä säären etuosasta muutaman sekunnin ajan. Turvotuksen tunnistaa siitä, että painokohtaan jää kuoppa.

Lue lisää

Miten vähennän jalkojeni turvotusta? (Kuntoutumistalo)

Unen laatu

Unella on tärkeä merkitys ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Hengenahdistus ja muut oireet voivat kuitenkin vaikeuttaa nukkumista ja uni häiriintyy.

Sydämen vajaatoimintaan liittyy nukahtamisvaikeuksia tai unen katkonaisuutta. Mikäli joudut toistuvasti lisäämään tyynyjä pään alle saadaksesi hengityksen kulkemaan, se voi olla merkki vajaatoiminnan pahenemisesta. Ota tällöin yhteys omaan hoitajaasi.

Yömaisema

Miksi yöuni keskeytyy ja lepo ei tunnu riittävän?

Mikäli virtsatarve keskeyttää yöunesi, kannattaa nesteenpoistolääke ajoittaa aamuun tai päiväaikaan, jottei se lisää virtaamistarvetta yöaikaan. Tihentynyt virtsaamistarve on myös yksi sydämen vajaatoiminnan oire ja miehillä taustalla voi olla urologiset syyt kuten eturauhasvaiva.

Toisinaan päiväaikaista väsymistä voi aiheuttaa uniapnea. Uniapneasta puhutaan silloin kun unen aikana esiintyy yli 10 sekunnin kestäviä hengityskatkoksia ja kuorsausta. Uniapnea heikentää elimistön hapensaantia ja voi vaikeuttaa vajaatoimintaoireita.

Lue lisää:

Uniapnean oireet (Duodecim)

Uniapnea ja unenaikaiset hengityskatkot (Duodecim)

Uniapneaa sairastavat alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle (Duodecim)

Unettomuuden hoidosta (Mielenterveystalo)

Mieliala

Sairastuminen aiheuttaa usein huolta ja epävarmuutta.

On tärkeää, että löydät kuuntelijan huolillesi, sillä niistä kannattaa puhua. Läheisten ja ammattilaisten lisäksi vertaistuesta voi olla apua sairauden eri vaiheissa.

Vaikka sairauden puhkeaminen voi olla kriisi ja oireet hankalat, niin on tärkeää muistaa, että olet paljon muuta kuin vain sairautesi. Oman identiteetin, ihmissuhteiden ja omien rajojen säilyttäminen on tärkeää. On hyvä, jos jaksat pitää yllä sinulle mielekkäitä rutiineja ja harrastuksia tai löydät uusia vaihtoehtoja niille.

Lue lisää:

Kriisireaktion vaiheet (Harvinaissairaudet)

Huolehdi voimavaroistasi (Harvinaissairaudet)

Sairastuminen ja elämänmuutos voivat laukaista masennuksen. Pitkään jatkuessaan se vie voimia sydänsairauden hoidosta.

Mistä tunnistan masennuksen?

  • väsymys ja voimattomuus
  • mielenkiinnon häviäminen ja mielihyväntunteen puute
  • arvottomuuden ja syyllisyyden tunteetli>
  • kiinnostus omaan hyvinvointiin on hävinnyt
  • unihäiriöt
  • keskittymiskyvyn väheneminen
  • levottomuus
  • itsetuhoiset ajatukset

Jos olet jatkuvasti masentunut tai oireesi ovat jatkuneet yli kahden viikon ajan, keskustele siitä oman hoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Lue lisää:

Masennuskysely (Mielenterveystalo)

Myöhäisiän masennusseula yli 65 -vuotiaille (Mielenterveystalo)

Masennuksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

pic

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  4.3.2019 9.59

oireet; sydämen vajaatoiminta; hengenahdistus; uni; mieliala; turvotus

Tiedätkö, kuinka toimia oireiden vaikeutuessa?

Hyvä tietää

HUS logoTAYS lohoOYS logoKYS logoTYKS logo