Nesterajoitus ja ravitsemus

Lievässä sydämen vajaatoiminnassa nesteitä voi nauttia janon ohjaamana. Ruokavaliossa noudatetaan tavallista sydänystävällistä ruokavaliota. Suolan käyttöä on syytä rajoittaa, koska suola kerää elimistöön nestettä ja pahentaa turvotuksia.

​​​​

Vaikeassa vajaatoiminnassa vuorokauden kokonaisnesteet on syytä rajoittaa yksilöllisen ohjeen mukaan, tavalli​simmin 1,5–2 litraan, erityisesti jos veren natr​iumarvo pyrkii laskemaan.

Mikä lasketaan nesteeksi?

Nesteisiin lasketaan:

 • ruokajuomat, myös alkoholit
 • mehukeitot ja vanukkaat
 • kahvi ja tee​
 • virvoitusjuomat
 • viili, jogurtti ja jäätelö
 • puuron ja vellin neste
 • keittojen neste

Harjoitus 1: Nesteiden laskeminen

​​

Harjoitus 2: Nesteiden laskeminen päivän ajan

Kun valmistat itse ruokaa, sinun on helpompi laskea lisättyä nesteen määrää keittoihin, kiisseleihin tai smoothieen. Kun annostelet ruokaa lautaselle, harjoittele arvioimaan nesteiden saantia jo siinä vaiheessa käyttämällä desimittaa tai kuppia.
Harjoittele nyt päiväkirjan avulla nesteiden saantia päivän ajan.
Miten hyvin arvioisi osuu oikeaan mittauksen kanssa?

Kysymyksiä liittyen nesteiden nauttimiseen

Jos hikoilen saunassa, helteessä tai urheillessa, tuleeko minun nauttia enemmän nesteitä kun suositeltu määrä? Entä jos minulla on ripuli tai kuumetta?

Vastaus: Kyllä. Elimistön kuivuminen voi vaikeuttaa sydämen vajaatoiminnan oireita ja sinun tulee huomioida "nestehukka" erityistilanteissa ja korvata nesteen menetys.

Eikö jano ole aina merkki nestevajauksesta ja silloin tulee juoda?

Vastaus: Sydämen vajaatoimintaan liittyvä janon tunne ei useinkaan lievity juomalla. Runsasta nesteen nauttimista esim. useita lasillisia kerralla, tulee välttää.

Vinkkejä janon tunteen hillitsemiseksi

 • Jos suu ja limakalvot tuntuvat kuivilta, apuna voi käyttää syljen eritystä lisääviä sokerittomia pastilleja, purukumia tai apteekista saatavia suunkostutustuotteita
 • Suolaisten, maus​teisten tai hyvin makeiden ruokien välttäminen vähentää janon tunnetta
 • Kylmät ja poreilevat juomat hillitsevät janoa
 • Vähennä juomien määrää ruokailun yhteydessä
 • Ravitsemus

  Ravitsemuksessa on tärkeää noudattaa sydänystävällistä ruokavaliota, kiinnittää huomiota vähäsuolaisuuteen ja riittävään proteiinin saantiin.

  Suola

  Ruokasuolasta suuri osa on natriumia, joka sitoo nestettä elimistöön. Runsas suolan saanti lisää elimistön veden määrää ja voi vaikeuttaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Hengenahdistus ja turvotukset lisääntyvät. Runsas suolan saanti nostaa myös verenpainetta ja heikentää sydänlääkkeiden vaikutusta.

  Sydämen vajaatoimintaa sairastavalle pätevät samat suositusannokset kuin valtaosalle väestöstä eli enintään 1 teelusikka (5 grammaa) vuorokaudessa, joka tulee normaalista ruokavaliosta.

  Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa veren natriumpitoisuus on usein matala. Tämä ei tarkoita suolan puutetta vaan useimmiten liikaa nestemäärää elimistössä ja matala arvo johtuu veren ”laimenemisesta”. Hoitona on nesterajoitus, ei suinkaan suolan käytön lisääminen.

  Lue lisää:

  Testaa suolan saantisi (Sydänliitto)

  Vinkkejä suolan vähentämiseen (Sydänliitto)

  Vajaaravitsemus

  Sydämen vajaatoimintaan voi liittyä tahatonta laihtumista, koska suoliston heikentynyt verenkierto ja turvotus saattavat haitata ravintoaineiden imeytymistä. Vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää.

  Vajaaravitsemuksella tarkoitetaan tilaa, jossa energiaa, proteiineja tai muita tärkeitä ravintoaineita ei saada tarpeeksi. Tästä seuraa haitallisia muutoksia kehossa sekä toimintakyvyssä.

  Ihminen voi kärsiä vajaaravitsemuksesta vaikka paino olisikin normaali tai sitä on liikaa. Vajaaravitsemuksen seurauksena toimintakyky ja omatoimisuus voi heiketä, sairaalahoitojaksot pidentyvät ja sairauksista toipuminen hidastuu.

  Vajaaravitsemuksen ravitsemushoito koostuu terveydenhuollon ammattilaisen määrittelemästä yksilöllisestä ravitsemushoidosta. Siihen voi kuulua ravintolisiä ja täydennysravintovalmisteita.

  Ravitsemus riittäväksi - Estä vajaaravitsemus -omahoito-ohjelma antaa sinulle mahdollisuuden arvioida ravitsemuksesi riittävyyttä nykyisessä elämäntilanteessasi.

  Lue lisää:

  Ravitsemus riittäväksi - Estä vajaaravitsemus (Kuntoutumistalo)

  Ylipaino

  Ylipaino kuormittaa sydäntä ja on joskus jopa ainoa sydämen vajaatoiminnan syy.

  Mikäli sinulla on merkittävää ylipainoa, kysy neuvoa omalta hoitajaltasi, millaisella ohjelmalla ja tavoitteella voisitte lähteä etenemään. Ylipainon kanssa ei kannata kamppailla yksin mutta päätös painon pudottamisesta tulee syntyä sinusta itsestäsi.

  Lue lisää:

  Painonhallintatalo

  Alkoholin käyttö

  Alkoholilla on suora sydämen supistumisvoimaa vähentävä vaikutus. Pitkäaikainen ja runsas alkoholin käyttö voi johtaa alkoholin aiheuttamaan sydänlihassairauteen (alkoholikardiomyopatiaan) ja sydämen vajaatoimintaan.

  Riippumatta sydämen vajaatoiminnan syystä tulisi sitä sairastavien potilaiden käyttää alkoholia varoen ja välttää erityisesti runsasta kertakäyttö​ä. Alkoholia ei tule nauttia päivittäin ja sen käyttö tulee rajoittaa yhteen ravintola-annokseen kerrallaan.

  Edellinen sivuSeu​raava sivu

   


  itsehoito; ravitsemus; suola; alkoholi; neste; sydämen vajaatoiminta

  Päivitetty  3.11.2019